Pokračovanie článku: Matovičov rodinný balíček za miliardu dostal zelenú. Kľúčové bitky pri Stalingrade budú v parlamente (+ prehľad opatrení)

Denník Pravda zosumarizoval, čo všetko schválila včera aj minulý týždeň vláda v bodoch.

1. Jednorazová pomoc pre vybrané skupiny

Stoeurové poukážky pre chudobou ohrozené skupiny schválila vláda ešte minulý týždeň. Príspevky dostane takmer 660-tisíc rodín s deťmi, skoro 58-tisíc domácností v hmotnej núdzi, 7 300 náhradných rodičov, vyše 63-tisíc poberateľov príspevkov na opatrovanie, takmer 16-tisíc osôb vykonávajúcich osobnú asistenciu, vyše 3 700 osôb starajúcich sa o zdravotne ťažko postihnutých alebo osoby staršie ako 80 rokov. Poslednou skupinou sú osoby nad 62 rokov, ktoré nie sú poberateľmi dôchodku. Tých je na Slovensku vyše 70-tisíc. Pomoc by sa mala vyplácať už v júni. V parlamente by sa mal návrh schvaľovať v zrýchlenom konaní. Toto opatrenie má stáť 23 miliónov eur.

2. Stoeurové poukážky pre deti

Vláda schválila aj jednorazové vyššie prídavky, ktoré sa dotknú viac ako milióna detí. Tie predložil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Stoeurové prídavky na deti tak doplnia stoeurové príspevky cielené na skupiny ľudí, ktoré sú najviac ohrozené v dôsledku enormného zdražovania a ktoré vládou prešli minulý týždeň. Zvýšený prídavok na dieťa za mesiac máj sa premietne do peňaženiek rodín tiež už v júni. Týka sa to každej rodiny, ktorá má nárok na prídavok na dieťa. Vyplatený bude v júni spolu s pravidelne vyplácaným prídavkom na dieťa vo výške 25,88 eura. Jeho celková suma sa tak zvýši takmer o 75 eur.

Zvýšený prídavok na dieťa v sume 100 eur dostane viac ako 320-tisíc rodín s jedným dieťaťom, sumu 200 eur vyše 250-tisíc rodín s dvomi deťmi, spresnilo údaje ministerstvo práce. Ďalej sumu 300 eur dostanú rodiny s tromi deťmi, ktorých je vyše 57-tisíc, a 21-tisíc je rodín, ktoré majú štyri a viac detí, do ich rodinného rozpočtu tak pôjde 400 eur a viac. Ide približne o milión stodvadsaťtisíc detí, ktoré dostanú už v júni vyplatený zvýšený prídavok. Toto opatrenie má stáť 83 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevky #rodina #Igor Matovič