Matovičov rodinný balíček za miliardu dostal zelenú. Kľúčové bitky pri Stalingrade budú v parlamente (+ prehľad opatrení)

Vyššie prídavky na deti, väčší daňový bonus na dieťa a nové príspevky na krúžky. Vláda v stredu schválila viac ako miliardový balíček na podporu rodín z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO).

18.05.2022 18:47
Igor Matovič, Pomoc rodinám Foto:
Igor Matovič, Pomoc rodinám
debata (15)

A to aj napriek odporu koaličnej strany SaS, ktorej ministri hlasovali proti, no právo veta nevyužili. Z vlády návrhy putujú rovno do parlamentu, kde by už vo štvrtok o nich mali rozhodovať poslanci v skrátenom legislatívnom konaní.

„Kľúčové bitky pri Stalingrade nás čakajú v parlamente,“ povedal Matovič na margo hlasovania v parlamente. V skrátenom legislatívnom konaní je to podľa neho preto, lebo sa kráti čas. „Máme sedem mesiacov na to, aby nabehli informačné systémy na zavedenie krúžkovného,“ dodal s tým, že je to šibeničný termín.

matovic ropa Čítajte viac Matovič vytiahol ďalšie eso z rukáva. Extra zdaní Slovnaft, prejaví sa to na pumpách?

Minister financií pôvodne chcel rodinnú politiku financovať napríklad vyššími daňami pre sto najziskovejších firiem, ktoré pôsobia v regulovanom prostredí. No nakoniec možno firmy zdaňovať nebude. Vie si predstaviť financovanie voľnočasových aktivít napríklad z ropnej dane, ktorou chce mimoriadne zdaniť bratislavskú rafinériu Slovnaft. Aj tento zákon totiž vláda schválila v stredu. Práve vyššie dane sú pre stranu SaS červenou čiarou. „Podarilo sa nám vyhrať malú bitku,“ interpretoval hlasovanie na vláde Richard Sulík (SaS).

VIDEO: Sulík: Takto sa neriadi krajina. Kolíková: Rúti sa nám právny štát

Video

Po prvé preto, lebo majú prísľub, že môžu veto na ropnú daň využiť v parlamente, a na druhej strane, že neboli podľa Sulíka na vládu predložené žiadne ďalšie návrhy na vyššie či nové dane. „Spravím všetko preto, aby rodinná pomoc od Matoviča nebola platená z nových alebo vyšších daní,“ dodal šéf liberálov. Matovič na tlačovej konferencii po rokovaní vlády pripustil, že vyššie prídavky na deti by mohli byť financované aj cez nadpríjmy z lepšieho výberu daní. Tie sa môžu tento rok vyšplhať až na miliardu eur.

Matovičova pomoc rodinám mala tlmiť dosahy vysokej inflácie, no namiesto toho môže infláciu ešte zvýšiť. Upozornila na to vo svojom blogovom príspevku Anetta Čaplanová z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. „Zavedenie týchto opatrení má predpoklady infláciu zvyšovať a nebude pôsobiť protiinflačne,“ kritizuje Matovičov návrh Čaplanová. Ako ďalej upozorňuje, tak veľká časť navrhnutých opatrení má platiť trvalo, nie je však zrejmé, aké ďalšie špecifické ciele okrem všeobecnej podpory rodín s deťmi sa majú ich prostredníctvom dosiahnuť.

Analytici z rozpočtovej rady kritizujú tiež mimoriadnu rýchlosť, s akou zákony Matovič presadzuje. Najmä zrýchlené legislatívne konanie v parlamente. „Ide o návrhy trvalo vyššej podpory rodín, ktoré výrazne ovplyvnia podobu existujúceho sociálneho systému. Preto si vyžadujú komplexné hodnotenie dosahov týchto trvalých opatrení na verejné financie (vrátane samospráv) a domácností,“ informujú štátni analytici.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevky #rodina #Igor Matovič