Protinávrh SaS tvrdo skritizovali Matovič aj Krajniak. Je to nekrytých 900 miliónov, tvrdí minister práce

Návrhy strany Sloboda a Solidarita (SaS) na pomoc skupinám najviac postihnutým zdražovaním by si vyžiadali viac ako 900 miliónov eur. Pred stredajším rokovaním vlády to povedal minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina).

18.05.2022 11:10
SR Bratislava MH energie ceny kotolne Sulík BAX Foto: ,
Minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) a štátny tajomník rezortu ministerstva hospodárstva Karol Galek počas tlačovej konferencie na tému Vysoké ceny energií a riešenie pre domové kotolne.
debata (1)

Podľa neho ide o prepočty Inštitútu sociálnej politiky. „Viac ako 500 miliónov eur by bol v budúcom roku náklad na úkor miest a obcí, je to úplne rovnaká suma, s akou počíta návrh na podporu rodín," povedal. Cez 260 miliónov eur by si podľa neho vyžiadali zmeny pri príspevku na bývanie a viac ako 135 miliónov eur boli dodatočné náklady spojené so zvýšením životného minima. „Je to nekrytých 900 miliónov eur," zdôraznil minister práce.

Čo navrhuje presadiť SaS:

1. Zvýšenie životného minima

Na životné minimum je naviazaných 28 dávok. SaS ho navrhuje zvýšiť od 1. júla z 243 eur na 280 eur. Toto by stálo 82 miliónov iba tento rok.

2. Príspevok na bývanie

Pre jednu osobu navrhujú zvýšiť príspevok zo 60 na 100 eur. Pre viacčlennú rodinu by to malo byť zvýšené zo 100 na 150 eur. S tým, že by sa krátil podľa príjmu domácnosti. Ak by rodina zarábala viac, tým menší by príspevok od štátu mala. Okruh poberateľov by sa mal rozšíriť, hovorí expert strany na sociálne veci Peter Cmorej. Podľa neho by mal nárok na príspevok na bývanie každý, kto by mal príjem pod 1500 eur. Dokopy by to stálo 60 miliónov eur.

3. Krátenie dávok v hmotnej núdzi

SaS ho navrhuje krátiť zo 75 na 50 percent. Celkové výdavky by malo vypočítať ministerstvo práce pod vedením Milana Krajniaka (Sme rodina).

Stanovisko ministerstva financií:

Ministerstvo financií SR odhaduje, že vplyv na rozpočet týchto opatrení bude na úrovni takmer 900 miliónov eur ročne. Zvýšením životného minima a následným rastom nezdaniteľnej časti základu dane odhadujeme dopad na úrovni 536 miliónov eur ročne. Vplyv na rozpočet príspevku na bývanie by bol podľa Inštitútu finančnej politiky na úrovni 222 miliónov eur ročne. Ostatné opatrenia by štát stáli 95 miliónov eur ročne.

MFSR týmto potvrdzuje dáta uvedené Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktoré prezentovalo pred dnešným rokovaním vlády. Mierny rozdiel v kvantifikácii MF SR a MPSVaR môže prameniť z neexistencie legislatívneho návrhu a v nejasnostiach predložených dát, kde analytické jednotky museli pracovať len s predpokladmi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Sme rodina #SASKA