Slovnaft reaguje na Matovičovu daň. Stupňuje sa na nás tlak, prešetruje nás Protimonopolný úrad

Vládny kabinet schválil mimoriadne zdanenie pre spoločnosť Slovnaft. Bratislavská rafinéria by tak mala navyše platiť daň z výhody získanej pre osobitnú situáciu na trhu s ropou. Nová daň sa bude počítať ako súčin množstva ropy s pôvodom v Ruskej federácii v bareloch obstaranej rafinériou v príslušnom zdaňovacom období a rozdielu medzi referenčnou cenou a priemernou cenou obstarania zníženého o 5 amerických dolárov.

18.05.2022 13:41
Igor Matovič, minister financií Foto:
Minister financií Igor Matovič (OĽaNO).
debata (143)

Slovnaft by mal platiť 30 percent z rozdielu z nižších cien pri nákupe ruskej ropy. Zákon o dani z výhody získanej v dôsledku osobitnej situácie na trhu s ropou by mala Národná rada SR schváliť v skrátenom legislatívnom konaní. Účinnosť zákona je naplánovaná od 1. júna 2022.

Minister financií Igor Matovič Čítajte viac ANKETA: Je Matovičova daň pre Slovnaft správna? Partizánčina, ktorá kriví prostredie, možno predbehol aj EÚ

Reakcia na schválenú daň od ministra hospodárstva Richarda Sulíka:

Vláda 80. schôdza

Zábery z rokovania vlády, kde sa schvaľovala daň pre Slovnaft a vyše miliardový balíček na zvýšenie prídavkov pre rodiny od Igora Matoviča.

Fotogaléria
Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií,...
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan...
+4Podpredseda vlády a minister hospodárstva...

Ako by mala vyzerať nová daň pre Slovnaft:

  • Mala by platiť na všetku ruskú ropu spracovanú na Slovensku.
  • Napríklad ak je rozdiel medzi ľahkou ropou typu Brent a ťažkou ruskou ropou napríklad 20 amerických dolárov za barel, tak štát si z tejto sumy zoberie 30 percent. Do rozdielu medzi cenami započíta 5 eur, o ktoré bola Urals lacnejšia oproti Brentu aj pred vojnou.
  • Do rozpočtu by tak štát získal navyše od 280 do 290 miliónov eur za rok.
  • Matovič vypočítal, že na lacnej ruskej rope typu Urals zarába Slovnaft 150 miliónov eur mesačne.
  • Na cenách palív by sa podľa Matoviča nová daň nemala prejaviť žiadnym spôsobom. Prísľub Slovnaftu je podľa neho taký, že udrží ceny pohonných hmôt na úrovni z posledných týždňov.
  • Slovnaft novú daň zobral na vedomie. Spoločnosť tvrdí, že sa na firmu stupňuje tlak a prešetruje ich Protimonopolný ú­rad.
  • Návrh vláda 18. mája schválila, následne by mal návrh putovať do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní.
  • Novú daň by mal Slovnaft zaplatiť už za mesiac jún.

Pozrite si reakcie koaličných lídrov pred príchodom na vládu, začalo sa hádkami:

Podľa ministra financií Igora Matoviča, do štátneho rozpočtu by vďaka novej dane pre Slovnaft pritiecť približne 280 až 290 miliónov eur ročne. Výnos z mimoriadnej dane za nákup ruskej ropy by mal byť k dispozícii už za mesiac jún. Na cenách palív by sa podľa Matoviča nová daň nemala prejaviť žiadnym spôsobom. Prísľub Slovnaftu je podľa neho taký, že udržia ceny pohonných hmôt na úrovni z posledných týždňov. Výnos z mimoriadnej dane by mal byť podľa ministra financií použitý na služby deťom.

matovic ropa Čítajte viac Matovič vytiahol ďalšie eso z rukáva. Extra zdaní Slovnaft, prejaví sa to na pumpách?

Slovnaft: Stupňuje sa na nás tlak

Krátko po schválení vládou zareagovala aj dotknutá spoločnosť. Hovorca Anton Molnár tvrdí, že ich už vyšetruje aj Protimonopolný úrad. „Vnímame, že politický, ako aj mediálny tlak sa na našu spoločnosť stupňuje. V tomto období začal Slovnaft prešetrovať aj Protimonopolný úrad, s ktorým maximálne súčinne spolupracujeme a poskytujeme všetky potrebné informácie,“ tvrdí v reakcii.

V kontexte súčasnej mimoriadnej situácie môžeme len potvrdiť, že budeme našu cenotvorbu naďalej uplatňovať na základe trhových princípov na základe vývoja na medzinárodných ako aj lokálnych trhoch, v súlade s princípmi hospodárskej súťaže, pokračuje spoločnosť vo vyhlásení.

Slovnaft rafinéria
Slovnaft rafinéria
+14Slovnaft rafinéria

„Budeme postupovať tak, aby konkurenčné prostredie na trhu s palivami bolo na Slovensku naďalej zachované. To znamená, aby voľný obchod s motorovými palivami mohol prúdiť smerom na Slovensko, ale aj zo Slovenska,“ tvrdí Molnár.

Na záver dodal, že sa ropná firma pripravuje na letné odstávky rekordného počtu 21 výrobných jednotiek. Od 20. mája do 20. júla sa odstaví, vyčistí, zmodernizuje a znovu uvedie do chodu 21 výrobných jednotiek rafinérskej aj petrochemickej časti. A to preto, aby zvýšili enviromentálne štandardy a znížili energetickú náročnosť výroby ropných produktov. Celé to bude stáť 36 miliónov eur.

Sulík neuplatnil právo veta

Strana SaS si nakoniec neuplatnila na rokovaní vlády právo veta pri schvaľovaní mimoriadnej dane pre spoločnosť Slovnaft. „Máme prísľub od svojich koaličných partnerov, vrátane Igora Matoviča, že ak si toto právo veta uplatníme v parlamente, tak toto právo veta bude rešpektované,“ povedal minister hospodárstva Richard Sulík s tým, že ministri za SaS boli pri hlasovaní na rokovaní vlády proti zavedeniu mimoriadnej dane pre Slovnaft. Sú totiž stále presvedčení, že mimoriadna daň by zvýšila ceny pohonných látok.

Minister hospodárstva sa chce ešte stretnúť s vedením Slovnaftu. „Chcem vedieť, aké sú možné a nemožné mechanizmy, aby Slovnaft znížil ceny pohonných látok,“ podotkol Sulík s tým, že sa chce ešte dozvedieť, ako by sa využili vybrané peniaze po prípadnom zavedení mimoriadnej dane pre Slovnaft.

Pre neuplatnenie veta pri schvaľovaní mimoriadnej dane pre bratislavskú rafinériu v parlamente chce SaS vidieť „rozumný zoznam“ zníženia iných daní. „To môže byť napríklad dočasné odpustenie koncesionárskych poplatkov. To môže byť zníženie DPH na plyn pre domácnosti. Dá sa napríklad dočasne zrušiť poistný odvod vo výške 8 % či registračná daň na autá,“ dodal Sulík, ktorý ocenil, že neprišli na vládu ďalšie návrhy na zvyšovanie iných daní alebo na zavádzanie nových daní.

SaS je aj proti cenovej regulácii pohonných látok. „Cenová regulácia nie. Môže to viesť k nedostatku nafty a benzínu. Sú lepšie metódy. Napríklad nejaká forma dohody so Slovnaftom,“ konštatoval Sulík.

Analytici: Novej dani sa dá rozumieť

Ekonóm VÚB banky Michal Lehuta nepovažuje extra zdanenie Slovnaftu za príliš škodlivé. „Všeobecne dane na takzvané windfall zisky (náhodne „priviate“ firmám špeciálnymi okolnosťami – pozn. red.) nie sú veľmi ekonomicky škodlivé a možno povedať, že tiež zvyšujú daňovú spravodlivosť, keďže znižujú vplyv náhody na ziskovosť rôznych podnikov. Uvažujú o nich vážne aj iné európske krajiny, napríklad Spojené kráľovstvo,“ zareagoval ekonóm pre denník Pravda.

Na jednej strane Matovič len kopíruje Sulíka, keď ten pred časom rovnako vydieral Slovenské elektrárne, no na druhej strane Slovnaft generuje väčšie zisky, než s akými povodne kalkuloval, myslí si analytik spoločnosti JPX Ján Pišta. „To vďaka vojne na Ukrajine a tak mu na ne populisti radi siahnu, aby si mohli kupovať voličov. Navyše majú dobrý argument, ktorý ani nemusia vysloviť a ktorým je nemorálnosť toho, ako boli tie peniaze získané. Kto by odolal? Možno len človek so silnými morálnymi zásadami,“ tvrdí Pišta.

Slovnaft a materská spoločnosť MOL skutočne dosahujú veľmi vysokú ziskovú maržu, keďže spracovávajú lacnú ruskú ropu a predávajú pohonné hmoty za európske ceny, tvrdí odborník spoločnosti Finlord Boris Tomčiak. „Manažment spoločnosti nebol ochotný znížiť predajné ceny produktov. Zavedenie dane na ruskú ropu je tak logický krok zo strany vlády. Zároveň sa jedná o administratívne opatrenie, ktoré sa dá jednoducho implementovať,“ hovorí Tomčiak.

Čo sa týka koncových cien pre motoristov, tak u nich očakávame v najbližších dvoch týždňoch mierne zvýšenie, myslí si odborník. „Po zavedení dane by vláda mala monitorovať vývoj veľkoobchodných cien na Slovensku v porovnaní s Európou. Je možné že Slovnaft bude mať tendenciu preniesť časť dane do koncových cien,“ radí vláde Tomčiak.

Zvyšovanie daní na strane spracovateľov ropy bude prirodzene vytvárať tlaky na ich posun aj do konečných cien palív, tvrdí analytik J&T banky Stanislav Pánis. „Zavádzanie špeciálnych daní zároveň znamená vyslanie negatívneho signálu pre investorov, že ak ktorémukoľvek z nich bude nadštandardne dariť, bude čeliť dodatočnému zdaneniu. Ide o recept ako ich demotivovať a odplašiť zo Slovenska s negatívnymi dopadmi na ekonomický rast,“ dodáva ekonóm.

© Autorské práva vyhradené

143 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Sme rodina #SASKA