Pokračovanie článku: Kollár by na svoje deti dostal 30 tisíc ročne, nedáva to zmysel, reaguje Sulík na pomoc od Matoviča

Rozhodne sa vo vláde?

Matovič avizuje, že jeho mierne upravený návrh rodinnej politiky ide dnes na rokovanie vlády. Následne už vo štvrtok by sa mohol dostať do parlamentu. Urobí tak aj napriek možnému vetu od SaS. Hnutie Sme rodina a strana Za ľudí jeho návrh podporujú.

Matovič vo svojom balíku prorodinných opatrení urobil len kozmetické zmeny. Po novom prídavok na dieťa by sa mal od roku 2023 zvýšiť na 50 eur, namiesto pôvodne predstavených 40 eur. O rovnakých desať eur sa zníži príspevok na služby deťom, takzvané „krúžkovné“, z pôvodných 60 eur na 50 eur. Daňový bonus sa bude uplatňovať podľa veku dieťaťa. Pre deti do 15 rokov bude na úrovni 100 eur a pre deti nad 15 rokov na úrovni 50 eur.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) upozorňuje, že prídavok na deti bude v rovnakej výške bez ohľadu na vek dieťaťa. „Vo viacerých krajinách ako napríklad Česká republika, Poľsko, Nemecko, Rakúsko, Francúzsko však rastie výška prídavku na dieťa s vekom dieťaťa, keďže staršie deti vyžadujú vyššie výdavky,“ tvrdí vo svojom blogovom príspevku Anetta Čaplanová z RRZ.

Ako by mohli dostávať rodiny podľa Matovičových návrhov viac? Rodina s dvoma deťmi vo veku 3 a 5 rokov s hrubým mesačným príjmom 900 eur dostáva v súčasnosti za prídavok na dieťa a daňový bonus spolu 146 eur. Po novom by mohla dostať rovnaká rodina mesačne až 350 eur, čo je o 204 eur viac.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #zdražovanie #pomoc ľuďom