Pokračovanie článku: Kollár by na svoje deti dostal 30 tisíc ročne, nedáva to zmysel, reaguje Sulík na pomoc od Matoviča

Meravý: Presadzujú ideologické extrémy

Návrh pomoci v písomnej forme SaS predstavila v pondelok svojim koaličným partnerom. Financovať chcú svoje opatrenia z daňových nadpríjmov. Štát by mohol mať takto k dispozícii až jednu miliardu eur. Je to kvôli tomu, že inflácia pôsobí na ceny, a keď sú vyššie ceny, tak sú aj vyššie príjmy z dane z pridanej hodnoty.

„Je korektné, že takéto nadpríjmy budú vrátené ľuďom. Tam smerujú naše návrhy,“ povedal Sulík. Predseda finančného parlamentného výboru Marián Viskupič (SaS) prezradil, že už po štyroch mesiacoch môžeme počítať s vyše 800 miliónomi eur navyše. Do konca roka tam bude podľa Viskupiča aspoň miliarda daňových nadpríjmov. „Treba byť opatrný pred trvalými budúcimi výdavkami. Adresná pomoc nesmie ísť na úkor zvyšovania daní,“ dodal.

Návrh sulíkovcov skritizoval aj ekonomický expert strany Za ľudí Tomáš Meravý. „Namiesto pragmatických riešení bežne pretláčajú ideologické extrémy a nepraktické nezmysly, ktoré nie sú domyslené do dôsledkov,“ tvrdí. Ilustruje to na príklade zvyšovania životného minima, ktoré by znamenalo, že by automaticky narástlo aj nezdaniteľné minimum, konkrétne zo 4¤579,26 eur na 5¤880 eur za rok. Tým by sa podľa Meravého vybralo menej na dani z príjmov fyzických osôb. Výpadok v rozpočtoch samospráv by bol na úrovni pol miliardy eur. Bola to práve strana SaS, ktorá kritizovala Matovičov návrh za to, že zoberie peniaze samosprávam.

Líder Hlasu Peter Pellegrini kritizuje pomery v koalícii v súvislosti s pomocou pre rodiny. Navrhuje valorizáciu životného minima na úroveň 255 eur, čo by automaticky zvýšilo aj nadviazané sociálne dávky. V súčasnosti je životné minimum na úrovni 218,06 eura. Od neho sa odvíjala napríklad výška dávky v hmotnej núdzi, rodičovského príspevku či prídavku na deti a nezdaniteľnej časti dane z príjmu. Podľa Pellegriniho je to rozumný krok, ktorý by mohol zmiesť zo stola politické hádky, kde sa predháňajú, kto ako namixuje pomoc.

Video

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #zdražovanie #pomoc ľuďom