Koaličné hádky pokračujú. Sulík predstavil vlastnú pomoc: To, ako riadi Matovič verejné financie, je šialené

Tak ako riadi Igor Matovič (OĽaNO) verejné financie, je šialené, vyhlásil líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík v utorok na tlačovej konferencii. Vraví, že od Matoviča nevideli žiadny prepočet jeho prorodinného balíka v objeme približne 1,3 miliardy eur. „Chudobný pár so zdravotným postihnutím nedostane vôbec nič,“ kritizuje Sulík Matovičov návrh prorodinného balíčka.

17.05.2022 11:48
Richard Sulík Foto:
Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí), minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a premiér Eduard Heger (OĽaNO)
debata (32)

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) predstavila vlastné riešenie pomoci ľudom v súvislosti so zdražovaním. Liberáli navrhujú mimoriadne zvýšiť životné minimum, rozšíriť okruh poberateľov príspevku na bývanie, tento príspevok na bývanie zvýšiť a znížiť krátenie dávok v hmotnej núdzi. Na tlačovej besede to povedal predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík. Tieto opatrenia podľa neho pomôžu chudobným ľuďom.

„Dúfam, že sa premiér Heger podpíše takto na hulváta, aby sa minula miliarda eur bez prepočtov a analýzy,“ vyhlásil Sulík. Šéf SaS vyhlásil, že prepočty ministra financií a jeho balíku nevideli analytici Útvaru hodnoty za peniaze, Inštitútu finančnej politiky, ani Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Igor Matovič Čítajte viac Ceny stúpajú do výšin a koalícia sa stále háda. Meravý prekvapil novou daňou, Matovič zatiaľ nadáva na SaS

Čo žiada SaS:

1. Zvýšenie životného minima

Na životné minimum je naviazaných 28 dávok. SaS ho navrhuje zvýšiť od 1. júla z 243 eur na 280 eur. Toto by stálo 82 miliónov iba tento rok.

2. Príspevok na bývanie

Pre jednu osobu navrhujú zvýšiť príspevok zo 60 na 100 eur. Pre viacčlennú rodinu by to malo byť zvýšené zo 100 na 150 eur. S tým, že by sa krátil podľa príjmu domácnosti. Ak by rodina zarábala viac, tým menší by príspevok od štátu mala. Okruh poberateľov by sa mal rozšíriť, hovorí expert strany na sociálne veci Peter Cmorej. Podľa neho by mal nárok na príspevok na bývanie každý, kto by mal príjem pod 1500 eur. Dokopy by to stálo 60 miliónov eur.

3. Krátenie dávok v hmotnej núdzi

SaS ho navrhuje krátiť zo 75 na 50 percent. Celkové výdavky by malo vypočítať ministerstvo práce pod vedením Milana Krajniaka (Sme rodina).

Tlačová konferencia SaS naživo:

„Sme za to, aby štát veľmi rýchlo pomohol ľuďom, ktorí to najviac potrebujú," povedal. Strana SaS podľa neho nikdy nebola proti pomoci tým, ktorí to najviac potrebujú. Pomoc rodinám, ktorú predstavil minister financií Igor Matovič, podľa Sulíka nie je pomocou pre tých, ktorí sú sociálne odkázaní. „Je to populizmus, rozdávať peniaze cudzích ľudí, domyslieť veci nikdy nebolo silnou stránkou Igora Matoviča," povedal líder SaS. Zdôraznil, že dodnes nevideli písomný návrh pomoci rodinám.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík prišiel koaličným partnerom predstaviť vlastné návrhy. Prezradil, kam má byť pomoc smerovaná

Financovať chcú svoje opatrenia z daňových nadpríjmov. Štát by mohol mať až jednu miliardu nadpríjmov z daní. Je to kvôli tomu, že inflácia pôsobí na ceny a keď sú vyššie ceny, tak sú aj vyššie príjmy z dane z pridanej hodnoty. „Je korektné, že takéto nadpríjmy budú vrátené ľuďom. Tam smerujú naše návrhy,“ povedal Sulík. Predseda finančného parlamentného výboru Marián Viskupič (SaS) prezradil, že už po 4 mesiacoch môžeme počítať s vyše 800 miliónov eur navyše. Do konca roka tam bude podľa Viskupiča aspoň miliarda daňových nadpríjmov. „Treba byť opatrný pred trvalými budúcimi výdavkami. Adresná pomoc nesmie ísť na úkor zvyšovania daní,“ dodal.

Predseda SaS zopakoval svoje predošlé tvrdenia o tom, že liberáli nikdy nepodporia zvýšenie daní. Na tento krok si SaS uplatní právo veta. „Ak by malo byť toto právo ignorované, tak koaličná zmluva pre nás stráca zmysel," povedal. Opätovne upozornil na to, že zvýšený daňový bonus na dieťa majú financovať obce sumou viac ako pol miliardy eur. Podľa informácií z koaličnej rady má pritom štát podľa Sulíka daňové nadpríjmy v sume jednej miliardy eur. „Toto sa dozvieme medzi rečou," zdôraznil.

Minister Matovič v pondelok 16. mája na tlačovej konferencii v narážke na SaS povedal, že tento týždeň je o veľkom zápase slovenských rodín s ľuďmi, ktorí nemajú žiadnu empatiu. Verí, že návrh na vyššiu dlhodobú a systémovú pomoc slovenským rodinám získa v parlamente nadpolovičnú väčšinu.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #SASKA