Ceny stúpajú do výšin a koalícia sa stále háda. Meravý prekvapil novou daňou, Matovič zatiaľ nadáva na SaS

Už v stredu vo vláde by sa malo rozhodnúť o vyše miliardovej plošnej pomoci pre rodiny z dielne Igora Matoviča (OĽaNO). O tom, ako pomôcť ľuďom v časoch enormného zdražovania, sa pritom diskutuje už mesiace. Najnovšie sa debata vystupňovala až do škriepok medzi dvomi koaličnými partnermi.

16.05.2022 17:31
Igor Matovič Foto: ,
debata (10)

Šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽaNO) sa verejne háda s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) o tom, komu pomôže zmena daňového bonusu na dieťa. Ten je súčasťou Matovičovho balíka zmien približne za 1,3 miliardy eur. Sulík hovorí, že pomôže iba najbohatším. Matovič mu oponuje a tvrdí, že na pomoci získajú všetky rodiny. Na svojej sociálnej sieti začal zverejňovať detailné prepočty, komu zmeny prinesú viac peňazí.

Matovič avizuje, že v stredu prinesie do vlády návrh pomoci rodinám, v parlamente by o ňom mohli hlasovať už vo štvrtok v skrátenom legislatívnom konaní. Podrobnosti pomoci však stále neboli predstavené a hrozí tak, že návrh prejde bez odbornej verejnej debaty.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič sľubuje pomoc s cenami benzínu, Sulík sa na to vykašľal. Avizuje dohodu so Slovnaftom

Kto na tom získa

Matovič začal zverejňovať prepočty, koľko by rodiny mohli získať z jeho návrhu. Tak napríklad rodina s trojročným dieťaťom pri svojom hrubom príjme 1400 eur má v súčasnosti nárok na daňový bonus 47,14 eura. Od 1. januára by mala po Matovičových zmenách nárok na 100 eur. To znamená, že by si polepšila o necelých 53 eur. Okrem bonusu chce zvýšiť aj prídavky na deti. Rovnaká rodina má nárok na 25,88 eura na prídavkoch na dieťa. Od 1. januára 2023 by mala nárok na 50 eur, čo znamená zvýšenie približne o 24 eur. Matovič tak vypočítal, že po jeho zmenách si táto rodina polepší mesačne zhruba o 77 eur v hotovosti.

Príklad rodina jedno dieťa (3 roky)
Príklad rodina jedno dieťa (7 rokov)
+7Príklad rodina jedno dieťa (17 rokov)

Podľa príkladov Matoviča by po novom mali nárok na bonus aj tí rodičia, ktorých príjem by bol 100 eur a viac, upozorňuje daňová expertka Mária Sameková. „Pri príjme do 600 eur sa však v príkladoch nepočíta s plnou výškou bonusu, ale bonus rastie v závislosti od príjmu od 18,12 eura pri príjme 100 eur až do 87,72 eura pri príjme 500 eur,“ vysvetľuje pre Pravdu. Ako ďalej uvádza, so zvýšeným bonusom vo výške 100 eur (u detí nad 15 rokov 50 eur) v plnej výške sa podľa príkladov uvažuje až pri mesačnom príjme 600 eur a viac. „Ak však je tých detí viac, napríklad 4, na plný bonus vzniká nárok až pri príjme 1¤200 eur. Aj tu bonus postupne narastá od 37,14 eura pri príjme 100 eur až do 390,57 eura pri príjme 1100 eur,“ dodáva.

Iný prepočet ilustruje rodinu so 6 deťmi (vo veku 3, 5, 8, 11, 14 a 18 rokov) ukazuje, že iba na daňovom bonuse na dieťa by od 1. januára 2023 získala rodina s príjmom 1400 eur v hrubom približne 300 eur za mesiac. Na zvýšených prídavkoch na deti približne 145 eur a na voľnočasových poukážkach ďalších 200 eur. Celkovo by si tak rodina prilepšila mesačne o 446 eur v hotovosti.

Ak by sme si však zobrali rodinu s rovnakým počtom detí, ale s oveľa nižším príjmom, len na úrovni 400 eur v hrubom, tak uvidíme zásadný rozdiel. Ilustračná rodina s výrazne nižším príjmom by si mesačne polepšila len o 94 eur. Dôvodom je daňový bonus, ktorý rodine s vyšším príjmom ušetrí aj viac peňazí. „Voči chudobným rodinám je intervencia najväčšia,“ oponuje Matovič. Argumentuje tým, že percentuálny nárast je pri nízkopríjmových rodinách najväčší.

Sulíkovci ale nesúhlasia. Vyzývajú ministra financií, aby prestal zavádzať občanov Slovenska a priznal, že daňový bonus na dieťa bude znamenať menej peňazí pre chudobných a viac pre bohatých. „Zvýšenie daňového bonusu na 100 eur, pričom maximálna výška sa navrhuje stanoviť na úroveň 29 percent hrubého príjmu, v sebe zahŕňa zásadnú chybu. Daňový bonus na dieťa pre extrémne chudobnú rodinu s viacerými deťmi tak bude znamenať pokles. Bohatá rodina si však polepší o stovky eur,“ vyhlásil Sulík. Dodal, že opatrenie nie je sociálne, ale extrémne drahé a účet zaň dostanú obce.

Matovič tvrdí, že presný opak je pravdou. Podľa neho neexistuje rodina, ktorá by na navrhnutých zmenách prerobila ani len jeden cent. „Presadíme to aj napriek strane SaS,“ vyhlásil Matovič na pondelkovej tlačovej konferencii s tým, že SaS si nemôže dovoliť povaliť tretiu vládu. Aj napriek možnému vetu strany SaS to chce predstaviť už v stredu vo vláde. „Na 100 percent pôjde v stredu na vládu a štvrtok ráno do parlamentu,“ dodal.

Kde na to vziať?

Šéf OĽaNO Matovič chce pomoc rodinám pretlačiť za každú cenu. Na svoju stranu sa mu podarilo získať stranu Za ľudí a hnutie Sme rodina. Proti sa postavila strana SaS, ktorá síce súhlasí s pomocou pre ľudí, ale je proti zvyšovaniu daní, čo považuje za svoju červenú čiaru. Nepáči sa jej ani to, že by sa na pomoc ľuďom skladali samosprávy.

S pomerne prekvapujúcim riešením, kde zobrať na opatrenia peniaze, prišla strana Za ľudí. Podľa nej ponúka kompromis. Prišla s návrhom dane z mimoriadnych ziskov. Ide o daň, ktorá sa uvalí na energetické spoločnosti, keď majú veľké zisky napríklad v dôsledku vysokých cien energií. „Je to normálna štandardná daň, ktorú trhové ekonomiky zavádzajú, pričom nejde o deformáciu trhu,“ povedal na tlačovej konferencii ekonomický expert strany Tomáš Meravý.

Očakáva, že výnos z tejto dane by mohol čiastočne vykryť náklady tejto pomoci ľuďom, v závislosti od toho, ako sa nastaví. „Vedelo by sa na nej vybrať niekoľko sto miliónov eur,“ uzavrel. Koalícia bez SaS chce pomoc rodinám zaplatiť z časti zvýšenie daní pre 100 mimoriadne bohatých firiem. Najmenšia koaličná strana plánovala novú daň predstaviť na koaličnej rade, ktorá sa konala v pondelok večer po uzávierke novín.

VIDEO: Tomáš Meravý ekonomický expert strany Za ľudí prišiel s návrhom novej dane

Video

Vláda chce na pomoc ľuďom v súvislosti so zdražovaním minúť tento rok 260 miliónov eur (83 miliónov – 100-eurové jednorazové prídavky na deti, 22 miliónov pomoc vybraným skupinám ohrozeným chudobou, zvyšok tvorí trvalé zvýšenie prídavkov na dieťa a vyšší daňový bonus od 1. júla), na budúci rok to má byť vyše miliardy eur. Nakoniec vláda minulú stredu schválila iba stoeurové príspevky pre najohrozenejšie skupiny. Ide o opatrenie z dielne ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina).

Schválená pomoc vo výške 22 miliónov sa prerozdelí spolu šiestim skupinám sociálne slabších občanov. Pôjde skoro o 58-tisíc domácností v hmotnej núdzi, 7 300 náhradných rodičov, vyše 63-tisíc poberateľov príspevkov na opatrovanie, skoro 16-tisíc osôb vykonávajúcich osobnú asistenciu, vyše 3 700 osôb starajúcich sa o zdravotne ťažko postihnutých alebo osoby staršie ako 80 rokov. Poslednou skupinou sú osoby nad 62 rokov, ktoré nie sú poberateľmi dôchodku. Tých je na Slovensku vyše 70-tisíc. Pomoc by sa mala vyplácať už v júni. V parlamente by sa mal návrh schvaľovať v zrýchlenom konaní.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #pomoc rodinám