Matovič sa opäť pustil do Sulíka. Začal zverejňovať prepočty, o koľko si polepšia rodiny po jeho reforme

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) sa verejne háda s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) o tom, komu pomôže zmena daňového bonusu na dieťa. Ten je súčasť Matovičovho balíku zmien za približne 1,3 miliardy eur. Sulík hovorí, že pomôže iba najbohatším. Matovič preto v nedeľu večer začal zverejňovať detailné prepočty, komu zmeny prinesú viac peňazí.

16.05.2022 05:30
Matovič Foto: ,
Minister hospodárstva Richard Sulík
debata (14)

Ešte v nedeľu podvečer strana SaS vyzvala ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), aby prestal zavádzať o daňovom bonuse na dieťa. Ten podľa šéfa liberálov Richarda Sulíka bude znamenať menej peňazí pre chudobných a viac pre bohatých.

Igor Matovič Čítajte viac Krajniakovi prešla pomoc ľuďom, Matovičovi nie. Vynadal za to Sulíkovi, miliarda visí vo vzduchu

„Zvýšenie daňového bonusu na 100 eur, pričom maximálna výška sa navrhuje stanoviť na úroveň 29 percent hrubého príjmu, v sebe zahŕňa zásadnú chybu. Daňový bonus na dieťa pre extrémne chudobnú rodinu s viacerými deťmi tak bude znamenať pokles. Bohatá rodina si však polepší o stovky eur,“ vyhlásil Sulík. Dodal, že opatrenie nie je sociálne, ale extrémne drahé a účet zaň dostanú obce.

Príklad rodina jedno dieťa (3 roky)
Príklad rodina jedno dieťa (7 rokov)
+7Príklad rodina jedno dieťa (17 rokov)

Ide o pokračovanie najnovšieho sporu medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom, ktorý sa najnovšie rozhorel minulú stredu a pokračoval v nedeľu.

Následne okolo deviatej hodiny večer zverejnil minister financií desať prepočtov, ako si podľa neho prilepšia rodiny s deťmi po zmenách v daňovom bonuse na dieťa. „SaS, bohužiaľ, zaplavila internety s bohapustými klamstvami ako všetky rodiny s príjmom nižším ako minimálna mzda, na Matovičovej reforme prerobia! Veľmi dobre vedia, že presný opak je pravdou – neexistuje rodina, ktorá by na mnou navrhnutých zmenách prerobila ani len jeden cent. Nerozumiem, prečo tak veľmi chránia pár extrémne bohatých, ktorí by zaplatili trochu viac a neváhajú kvôli nim hodiť cez palubu 1,2 milióna detí. Nerozumiem, prečo si v SaS myslia, že rodinám stačí zalepiť oči jednorazovou pomocou. Nestačí!“, napísal šéf OĽaNO na Facebooku.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič sľubuje pomoc s cenami benzínu, Sulík sa na to vykašľal. Avizuje dohodu so Slovnaftom

Tak napríklad rodina s trojročným dieťaťom pri svojom hrubom príjme 1400 eur má v súčasnosti nárok na daňový bonus 47,14 eur. Od 1. januára by mala po Matovičových zmenách nárok na 100 eur. To znamená, že by si polepšila o necelých 53 eur.

Okrem bonusu chce zvýšiť aj prídavky na deti. Rovnaká rodina má nárok na 25,88 eur na prídavkoch na dieťa. Od 1. januára 2023 by mala nárok na 50 eur, čo znamená zvýšenie o približne 24 eur.

Matovič tak vypočítal, že po jeho zmenách si táto rodina polepší o zhruba 77 eur.

Iný prepočet rodiny so 6 deťmi (vo veku 3,5,8,11,14,1­8 rokov) ukazuje, že iba na daňovom bonuse na dieťa by od 1. januára 2023 získala rodina s príjmom 1400 eur v hrubom približne 300 eur za mesiac. Na zvýšených prídavkoch na deti približne 145 eur a na voľnočasových poukážkach ďalších 200 eur.

Matovič zverejnil prepočty bez zdroja, zrejme ide o prepočty ministerstva financií.

Vláda chce na pomoc ľuďom v súvislosti so zdražovaním minúť tento rok 260 miliónov eur (83 miliónov – 100 eurové jednorazové prídavky na deti, 22 miliónov pomoc vybraným skupinám ohrozeným chudobou, zvyšok tvorí trvalé zvýšenie prídavkov na dieťa a vyšší daňový bonus od 1. júla), budúci rok to má byť vyše miliardy eur.

Avizovala, že zvýšené výdavky štátu na pomoc ľuďom so zdražovaním by malo z podstatnej časti zaplatiť zvýšenie daní pre 100 mimoriadne bohatých firiem. A práve spor o to, kto balíček zaplatí, je najnovšou rozbuškou, ktorá môže vyústiť do pádu vlády. Pre SaS sú totiž nové dane „červenou čiarou“, ktorú nechce prekročiť.

Nakoniec vláda minulú stredu schválila iba stoeurové príspevky pre najohrozenejšie skupiny. Ide o opatrenie z dielne ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina).

Schválená pomoc vo výške 22 miliónov sa prerozdelí spolu šiestim skupinám sociálne slabších občanov. Pôjde o skoro 58-tisíc domácností v hmotnej núdzi, 7 300 náhradných rodičov, vyše 63-tisíc poberateľov príspevkov na opatrovanie, skoro 16-tisíc osôb vykonávajúcich osobnú asistenciu, vyše 3 700 osôb starajúcich sa o zdravotne ťažko postihnutých alebo osoby staršie ako 80 rokov. Poslednou skupinou sú osoby nad 62 rokov, ktoré nie sú poberateľmi dôchodku. Tých je na Slovensku vyše 70-tisíc. Pomoc by sa mala vyplácať už v júni. V parlamente by sa mal návrh schvaľovať v zrýchlenom konaní.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #daňový bonus #Igor Matovič