Ceny prelomili ďalšiu hranicu, rastú najrýchlejšie za vyše 20 rokov. Najviac potraviny, benzín a energie (+ grafy)

Medziročná hodnota inflácie vzrástla v apríli na 11,8 %. K jej zvýšeniu prispeli rastúce ceny vo všetkých 12 sledovaných odboroch. Spotrebiteľské ceny rástli už pätnásty mesiac za sebou a medziročná hodnota inflácie je najvyššia od júna 2000, informoval v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13.05.2022 09:07
peniaze Foto:
Prudko sa zvyšujúca inflácia núti stále viac Slovákov, aby prehodnotili, ako so svojimi úsporami naložia.
debata (100)

Medziročná hodnota inflácie je najvyššia od júna 2000. Jej aktuálnu úroveň podporili naďalej najmä rastúce ceny potravín, palív a účtov za energie. Ceny však stúpali aj pri ostatných položkách, viac ako polovica z 12 odborov (výdavkových skupín domácností) dosiahla medziročný rast vyšší ako 7 %.

Ceny potravín boli medziročne drahšie o 14,3 %, a to vo všetkých deviatich sledovaných položkách. V medziročnom porovnaní výšku inflácie najviac ovplyvnili vyššie ceny chleba a obilnín o 16,4 %, olejov a tukov o 29,8 %, zeleniny o 26,2 %. Spomedzi položiek, ktoré majú významnejší podiel vo výdavkoch domácností, sa pod aktuálne čísla podpísali aj drahšie mlieko, syry a vajcia o 13 %, ako aj mäso o 12 %. Pri nealkoholických nápojoch vzrástli ceny za kávu, čaj a kakao aj za minerálne vody, nealko a šťavy.

Najvyšší podiel vo výdavkoch slovenských domácností predstavujú náklady na bývanie, pričom ich rast bol v apríli na úrovni 15,7 %. Medziročný rast sa zvýšil ako pri imputovanom nájomnom (aktuálne vyššie o 19,7 %), tak aj pri službách súvisiacich s bývaním (údržba a opravy obydlia o 19,2 %). Pri energiách (elektrina a plyn) sa stále prejavuje vplyv úprav cien v rámci regulovaných sieťových odvetví z januára. V apríli si domácnosti k tomu priplatili aj za tepelnú energiu a pevné palivá.

„Potraviny a bývanie sú oblasti, na ktoré Slováci zo svojich rodinných rozpočtov míňajú najviac. Potraviny im totiž ukrajujú z ich nákladov približne pätinu, v prípade bývania ide dokonca o štvrtinu celkových spotrebných výdavkov. Aj preto sú na ich vyššie ceny spotrebitelia citlivejší. Tempo zdražovania v apríli zrýchlilo ako v oblasti potravín a nealkoholických nápojov, tak aj v oblasti bývania. Obe tieto oblasti sa vďaka ich mohutnému zastúpeniu v spotrebnom koši podpísali výrazne pod celkový nárast a zrýchlenie spotrebiteľských cien v apríli 2022,“ reaguje na nové čísla analytička Wood and Company Eva Sádovská.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia