Pokračovanie článku: Krajniakovi prešla pomoc ľuďom, Matovičovi nie. Vynadal za to Sulíkovi, miliarda visí vo vzduchu

Daňový bonus narazil na SaS

Otázkou stále zostáva, či a ako sa dohodne koalícia na Matovičovej časti pomoci. Okrem nej sa rozhodne aj o jednorazových príspevkoch na dieťa v sume 100 eur pre vyše 661-tisíc rodičov z dielne ministra práce. Krajniak, minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) alebo premiér Eduard Heger (OĽaNO) sa po rokovaní vlády vyjadrovali zmierlivo. Pred rokovaním vlády debatovali niekoľko dní, v utorok dokonca až do neskorej polnoci. Ostro zareagoval na stroskotanie dohody iba Matovič.

„Odložilo sa to, lebo taká bola dohoda. Vecne je to dohodnuté, schválené a máme to pripravené,“ upokojoval situáciu Krajniak. Spomínaný príspevok na dieťa by mal byť predložený na ďalšom rokovaní vlády. Sulík po rokovaní vlády povedal, že nie je proti prídavkom na deti či poukážkam pre deti na voľnočasové aktivity, ale proti tomu, že sa majú v dôsledku nich zvyšovať existujúce dane a zavádzať nové. „Preto to budeme aj vetovať,“ uviedol. Zároveň však pripúšťa diskusiu ohľadom toho, že sa výnos zo zvýšených a nových daní použije na zníženie inej dane. Pre stranu SaS je zvyšovanie daní červenou čiarou, ktorú budú vetovať.

Na slová šéfa liberálov reagoval Heger tak, že v Programovom vyhlásení vlády (PVV) nie je podmienka, že vládny kabinet nebude zvyšovať dane. „Dávať si červené čiary, ktoré sú v rozpore s PVV, je neprijateľné,“ povedal premiér.

VIDEO: Veronika Remišová (Za ľudí) o pomoci pre ľudí:

Video

Okrem zvyšovania daní strana SaS nesúhlasí ani s navrhovaným daňovým bonusom na deti, no nebude ho vetovať. Sulík potvrdil tiež to, že v parlamente poslanci SaS za tento návrh hlasovať nebudú. Sulíkovcom sa daňový bonus nepozdáva, lebo samosprávy jeho vinou prídu o 550 miliónov eur. Podľa Sulíka si samosprávy toho veľa vytrpeli. Boli to práve starostovia a primátori, ktorí pretavili Matovičov nápad s plošným testovaním do reality. Pre zmenu v súčasnosti pomáhajú zvládať nápor utečencov z Ukrajiny tam, kde štát nestíha. V neposlednom rade ich v súčasnosti trápia aj drahé energie. „Niektoré obce môže nové opatrenie doviesť až k platobnej neschopnosti,“ zdôraznil Sulík.

Voči daňovému bonusu sa už ohradilo aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) či Únia miest. Zvýšením daňového bonusu sa totiž zníži príjem dane z príjmu fyzických osôb, ktorá putuje na účet práve obciam a mestám. ZMOS napríklad varuje, že samosprávy sú v dôsledku enormného rastu cien energií či Matovičovho návrhu tlačené k ekonomickej priepasti. „Sme v situácii, keď štát musí mestám a obciam pomáhať, a nie im ešte ubližovať tým, že im zoberie časť peňazí cez zvýšenie daňového bonusu,“ tvrdí pre Pravdu Michal Kaliňák, ústredný kancelár zo ZMOS-u.

Podľa Sulíka daňový bonus na vláde ich koaliční partneri schváliť vedia, lebo tam majú väčšinu. „Ak si to v parlamente chcú presadiť napríklad s hlasmi Hlasu, keď im to stojí za to, my za to ruku dvíhať nebudeme,“ vyhlásil Sulík. Nastavenie daňového bonusu je podľa neho tiež nešťastné. Podľa Sulíka chudobným zoberie a bohatým dá. „Toto nie je sociálna politika, ktorú chceme realizovať,“ dodal. Vieme si to schváliť aj bez opozície, oponoval Krajniak na margo príspevkov na deti. „Treba schváliť tiež daňový bonus. Považujem to za dobrú vec a uvidíme, ako sa rokovania posunú do budúceho týždňa,“ uzavrel minister práce.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #inflácia #rodiny #zdražovanie