Pokračovanie článku: Krajniakovi prešla pomoc ľuďom, Matovičovi nie. Vynadal za to Sulíkovi, miliarda visí vo vzduchu

Pomoc je nízka

Nízku pomoc, na ktorú sa dlho čakalo v čase rekordného zdražovania, sprevádza kritika. Vláda totiž v minulosti našla okamžite 17 miliónov eur na nákup ruskej vakcíny Sputnik V, takmer pol miliardy na niekoľko kôl plošného testovania a v neposlednom rade 21 miliónov na očkovaciu lotériu. Schválených 22 miliónov na pomoc v časoch rekordného zdražovania vyjde štátnu pokladnicu len o jeden milión viac ako spomínaná očkovacia lotéria.

Socioekonomický analytik a odborár z hnutia Pracujúca chudoba Ján Košč má výhrady k tomu, že pomoc je jednorazová. Pomôže totiž iba dočasne. Podľa neho by pomoc mala byť radšej systémová, teda opakovaná. „Prvým krokom by malo byť zásadné zvýšenie životného minima, pretože jeho výška je zásadne nedostatočná,“ vysvetľuje. Od životného minima sa totiž odvíjajú aj ďalšie dávky. Jeho každoročné kozmetické dvíhanie podľa Košča neposkytuje ochranu najzraniteľnejších pred živorením.

Pomoc musí byť adresná a cielená, aby bola čo najefektívnejšia – či už pre cieľové skupiny, ale aj štátny rozpočet, povedal v súvislosti s protiinflačnou pomocou aj Matej Horňák zo Slovenskej sporiteľne. Podľa neho ideálnym riešením by bolo zvýšenie niektorých druhov sociálnych dávok, keďže tieto relatívne dobre zachytávajú ľudí najviac ohrozených súčasným rastom cien a najmä už máme vybudovanú infraštruktúru na ich distribúciu.

Aj ďalší denníkom Pravda oslovení ekonomickí experti hovoria to isté: pomoc je slabá. Iba potraviny medziročne zdraželi o 12 percent, celkovo štatistikmi meraný košík zdražel medziročne o vyše 10 percent. Opatrenie zároveň zabúda na 30 percent dôchodcov, ktorých penzie sú pod hranicou chudoby. Stoeurový bonus dostanú totiž len tí, ktorí vôbec nemajú nárok na dôchodok. „Vláda sa otočila dôchodcom chrbtom. Desaťtisíce seniorov uvrhne vedome do pasce chudoby. Aktuálne presahujú výdavky iba na potraviny, bývanie a energie cez 50 %, teda viac ako polovicu starobného dôchodku. Bez pomoci je to neudržateľné,“ odkázala vláde zástupkyňa Jednoty dôchodcov Slovenska Valéria Pokorná.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #inflácia #rodiny #zdražovanie