Pokračovanie článku: Krajniak vyhral prvú bitku v reforme dôchodkov, ale vojnu ešte nie. SaS mu odkazuje, že chce ďalšie zmeny

3. Zmena výpočtu aktuálnej dôchodkovej hodnoty

Zmenu čaká aj takzvaná aktuálna dôchodková hodnota (ADH), ktorá sa každoročne upravuje podľa medziročného rastu priemernej mzdy. Ak minulý rok vzrástla mzda o šesť percent, aj ADH sa zvýšila o šesť percent. V záujme vyššej udržateľnosti rozpočtu však nebude rásť o celých 100, ale len o 95 percent tej zmeny. Čiže ak po novom porastú mzdy o šesť percent, hodnota ADH sa zvýši iba o 5,7 percenta.

Ekonóm Viliam Páleník zo SAV tvrdí, že v záujme stabilizácie dôchodkového systému to je vhodné riešenie. Nejde však o automatický stabilizátor. Fixne nastavená hodnota môže spôsobiť, že budúce generácie budú mať jednoducho nižší príjem bez ohľadu na to, aký bude systém stabilný. Z dlhodobého hľadiska to bude mať za následok postupné znižovanie kúpyschopnosti dôchodcov.

4. Rodičovský bonus

Takzvaný rodičovský bonus je najkontroverznejší bod celej reformy. Nie je podmienkou plánu obnovy, ale je kľúčovým bodom ministra Krajniaka. Z pôvodného návrhu odvádzania piatich percent ustúpil a aktuálne chce, aby každé dieťa pracujúce na Slovensku od začiatku budúceho roka posielalo rodičom na dôchodku 1,5 percenta z hrubej mzdy, resp. vymeriavacieho základu. Vychádzať sa pritom bude z príjmov dieťaťa spred dvoch rokov. Suma rodičovského dôchodku bude zastropovaná, bude sa počítať najviac z 1,2-násobku priemernej mzdy na Slovensku. Z minuloročnej priemernej hrubej mzdy vo výške 1 211 eur by maximálny rodičovský dôchodok v budúcom roku dosiahol 21,80 eura pre každého rodiča. Takýto rodičovský dôchodok by svojim rodičom mohli dopriať deti, ktorých hrubá mzda alebo vymeriavací základ dosahujú 1 453,60 eura a viac.

Opatrenie má stáť rozpočet budúci rok približne 250 miliónov eur, presný zdroj ešte stále nie je jasný. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť kritizuje, že rodičovský bonus nie je solidárny. „Ľudia s najvyšším dôchodkom budú dostávať takmer dvojnásobný rodičovský dôchodok v porovnaní s najnižšími,“ vysvetľujú analytici. Podľa Dagmar Bednárikovej zo Slovenskej komory daňových poradcov zas bonus vylučuje bezdetných seniorov a ľudí so zdravotne hendikepovanými deťmi s nemožnosťou pracovať. Takých je asi 240-tisíc, teda pätina seniorov.

Tento bod je tŕňom v oku aj koaličným partnerom. Matovič pripustil podporu pre bonus len vtedy, ak to bude samofinancovateľný návrh. „Napríklad, ak zmeníme systém výplaty dôchodkov tak, že čo sa ušetrí zmenou iných parametrov, pôjde na rodičovský bonus. Ak mu na tom záleží, tak s tým musí prísť,” dodal Matovič s tým, že Krajniakovi dáva čas do júna. „Strana Za ľudí sa bude snažiť znížiť fiškálne dosahy rodičovského bonusu do takej miery, aby bola reforma prvého piliera ako celok priechodná. To znamená, že reforma nesmie mať výrazne negatívne vplyvy na verejné financie v najbližších rokoch,” povedal aj Tomáš Meravý, ekonomický expert Za ľudí. Stále nie je isté, koľko budú pracujúce deti posielať svojim rodičom. O všetkom sa má rozhodnúť na júnovej schôdzi parlamentu.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #Milan Krajniak #reforma dôchodkov #SASKA