Kotov z Allianzu o druhom pilieri: Prekvapilo nás vynechanie automatického vstupu

Vzhľadom na objem a dôležitosť presunu 3,3 miliardy eur 567-tisícom ľudí by mal byť postup jasnejšie vymedzený zákonom, hovorí o predstavených zmenách reformy druhého dôchodkového piliera Miroslav Kotov, predseda predstavenstva Allianz - Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť.

04.05.2022 11:37
kotov Foto:
Miroslav Kotov
debata (2)

V návrhu reformy druhého piliera ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) chýba vynechanie automatického vstupu mladých ľudí do druhého piliera. Čo na to hovoríte?

Prekvapilo nás, že nie je navrhovaný. Povinný vstup bol ako jedna z plánovaných zmien dlhodobo komunikovaný.

krajniak milan Čítajte viac Najväčší presun dôchodkov od roku 2013. Miliardy v úsporách ľudí pôjdu do akcií

Prečo o tom pán minister hovorí ako o vážnej zmene a bojí sa to okamžite zaviesť?

Predpokladám, že pre dosahy na štátny rozpočet v najbližších rokoch.

Od 45 rokov sa v predvolenej investičnej stratégii každé tri roky presunie 12,5 percenta úspor do garantovaných fondov z negarantovaných fondov. Je to dobre zvolená veková hranica? 54-ročný človek, ktorý bude investovať v súlade s odporúčanou stratégiou, bude mať 50 percent úspor v garantovaných fondoch, nie je to príliš veľa úspor v týchto fondoch, ak očakávame, že stredná dĺžka dožitia bude stále rásť?

Nemáme s tým zásadný problém, i keď vhodnejšie sa nám javí nastaviť túto hranicu na dnešných 52 rokov.

567-tisícom ľudí s vekom do 54 rokov sa postupne presunie 3,3 miliardy eur z garantovaných fondov do negarantovaných. Je to dobré rozhodnutie?

Áno. I keď navrhovaný mechanizmus nedostatočne upravuje pravidlá takéhoto presunu. Vzhľadom na objem a dôležitosť tohto kroku by mal byť postup jasnejšie vymedzený zákonom.

krajniak milan Čítajte viac Ako sa vyplatí 13. dôchodok? Dôchodcovia hovoria o nezmysle, ďalšie dávky rozhádali koalíciu

Ako si to predstavujete presnejšie vymedzené?

V prvom rade by malo byť definované, že dôchodkové správcovské spoločnosti presne klientovi zadefinujú, kedy a ako budú sporiteľa presúvať. Potom by malo byť v zákone určené, že má ísť o postupný presun, určený minimálny počet tranží, v ktorých sa presunie, a ideálne aj deň v mesiaci, v ktorom by takéto presuny robili.

Krajniak navrhuje zrušiť poplatky za vedenie osobného dôchodkového účtu aj za zhodnotenie majetku v indexovom fonde. Ako to vnímate?

Nesúhlasíme s tým. Ide o výrazný a náhly zásah do hospodárenia spoločností. To spolu s požiadavkami na garancie môže ohrozovať stabilitu sektora druhého piliera.

Nezdá sa vám 10-percentný poplatok za pasívne kopírovanie predsa len priveľa?

Narážam skôr na zrušenie poplatku za vedenie účtu. Ten tvorí podstatnú časť príjmov spoločností. Ak sa ideme pozerať na poplatky jednotlivých fondov, tak platí, že napríklad garantované fondy s touto garanciou, ktorá v nich je, je pre DSS nulový, resp. stratový biznis, výnosy z poplatkov nepokryjú budúce náklady na garancie. Odplaty za zhodnotenie boli zavedené ako motivácia pre DSS pri znížení odplát za správu, ktoré sú aktuálne na veľmi nízkych úrovniach.

Po novom sa nebude dať naraz vyberať všetky úspory z druhého piliera po vstupe do penzie. Pomôže to ľuďom, keď si nebudú môcť vybrať naraz svoje úspory?

Dlhodobé čerpanie by malo byť dominantným a preferovaným riešením, keďže ide o súčasť základného systému dôchodkového zabezpečenia.

Ako hodnotíte celý balík zmien?

Chýba nám tam zmena mechanizmu garancií. Ten súčasný mechanizmus je neadresný aj zastaralý, nereflektuje súčasné dianie na finančných trhoch. Ak sa nezmení, pripraví sporiteľov o výnosy v tomto fonde.

Čo máte na mysli pod pojmom zmena mechanizmu garancií, skúste to vysvetliť.

Asociácia dôchodkových správcovských spoločností navrhuje upraviť súčasné garancie, keď správcovská spoločnosť garantuje desaťročnú výkonnosť fondu na iný typ garancie, ktorá je zameraná na ochranu sporiteľov vo výplatnej fáze. Bližšie detaily predstavíme vo štvrtok 5. mája.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier