Pokračovanie článku: Ako sa vyplatí 13. dôchodok? Dôchodcovia hovoria o nezmysle, ďalšie dávky rozhádali koalíciu

Kedy príde ďalšia pomoc?

Ďalším sociálnym balíčkom na zvládnutie inflácie je 100-eurová adresovaná prioritne pre rodiny s deťmi, ktoré patria k najviac ohrozenej skupine obyvateľov súčasnou inflačnou krízou. Vyplácať sa má tiež od júna. Aj v tomto balíku však Krajniak pridáva príspevok aj pre dôchodcov. Konkrétne, osobám v dôchodkovom veku, nad 62 rokov, ktorým nevznikol nárok na dôchodok, a teda im nevznikne nárok ani na 13. dôchodok, chce vyplatiť 100-eurové poukazy. Týka sa to približne 102-tisíc ľudí, pre ktorých táto pomoc predstavuje 10,2 milióna eur.

Ďalšie peniaze zo 108-miliónového návrhu má dostať 660-tisíc rodičov s 1,1 milióna deťmi či 58-tisíc domácností v hmotnej núdzi. Na vyššie prídavky na deti má ísť následne tento rok zvyšných 152 miliónov a nasledujúci rok ďalšia miliarda eur.

Otázne však je, či táto pomoc prejde a z čoho sa zaplatí. „Všetci koaliční partneri vedia, z čoho sa to má platiť. Ale zverejníme to až budúcu stredu na vláde. Je to tajomstvo, lebo nechceme, aby niektoré subjekty, ktorých sa to dotkne, sa vopred zariadili a ochudobnili rozpočet,” povedal šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽaNO).

Jedným z návrhov financovania bolo napríklad vyššie zdanenie 100 najziskovejších firiem na Slovensku. To je ale pre koaličnú SaS červenou čiarou. „Žiadne zvyšovanie daní nepodporíme. Jedine, že ten výnos pôjde na zníženie inej dane alebo odvodu. Máme právo veta a aj ho využijeme,” povedal po rokovaní vlády minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Matovič ale chce veto ignorovať. „Ako ostatné tri koaličné strany (OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí, pozn. red.) sme sa dohodli, že stačilo, SaS nebude našu pomoc blokovať,” vyhlásil Matovič.

13, trinásty dôchodok, trinástka Čítajte viac Názor odborníkov: 13. dôchodok ako nesystémová dávka

13. dôchodok

  • sa poskytne každej oprávnenej osobe len raz
  • sa nezlučuje s dôchodkom
  • nepatrí k dôchodku manželky
  • Sociálna poisťovňa ho vyplatí bez žiadosti v deň výplatného termínu dôchodku

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #starobný dôchodok #penzie