Pokračovanie článku: Ako sa vyplatí 13. dôchodok? Dôchodcovia hovoria o nezmysle, ďalšie dávky rozhádali koalíciu

Čo na to hovoria odborníci?

Ján Šebo, expert na dôchodky z tímu Plánu obnovy si myslí, že riešenie vyplatenia 13. dôchodkov skôr by mohlo reálne zmierniť dočasné finančné tlaky vysokej inflácie na príjmy domácností penzistov. Vie si ale predstaviť aj zavedenie valorizácie penzií viackrát do roka. „Infláciu meriame každý mesiac, a preto si ako ekonóm viem predstaviť aj častejšiu valorizáciu do roka, aby sa citlivejšie reagovalo na prípadné zmeny v inflácii počas roka,” hovorí. Zároveň pripomína, že predtým je nutné vziať do úvahy a preskúmať administratívnu náročnosť na strane Sociálnej poisťovne.

Radovan Ďurana z inštitútu INESS hovorí, že v júli budú mať peniaze väčšiu hodnotu ako v decembri. „Tie isté peniaze kúpia dôchodcom v decembri menej ako v júni,” pripomína výhodu. „Existujú domácnosti s veľmi nízkymi dôchodkami, a tam je možné kompenzovať situáciu jednorazovými platbami. Uvažovať by sme ale mohli tiež o príspevku na bývanie, ktorý existuje v Českej republike,” dopĺňa analytik. Ten platí pre každú domácnosť, ktorá minie viac ako 30 až 35 % na bývanie. V Česku navyše dôchodcovia dostanú tento rok pridané zrejme až trikrát. Prvá valorizácia 1,3 percenta bola v januári, mimoriadna 8,2-percentné navýšenie nasleduje v júni. Ďalšie má pribudnúť na jeseň.

Valorizácia dôchodkov na Slovensku od 1. januára 2023 by mala byť podľa výpočtov štátnych ekonómov vo výške osem percent. Dôchodcovi s priemernou penziou 512 eur by sa tak zvýšil príjem o 40 eur za mesiac.

Ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimírom Balážom ale pripomína, že dôchodcovia majú príjem celých dvanásť mesiacov, nikto im ho neberie. „Keď máte minimálny dôchodok, vyžijete z neho ťažko. Lenže nastupuje aj otázka, prečo máte minimálny dôchodok? Čo ak ste boli živnostník, ktorý si celý život optimalizoval dane a odkladal peniaze bokom?” pýta sa Baláž. Pripomína tiež, že zamestnaní ľudia si svojím príjmom často istí nie sú. „A namiesto toho, aby sa investovalo do nich, peniaze sa dávajú dôchodcom. A platiť to budú práve deti a vnuci terajších seniorov,” konštatuje.

dôchodkyna, penzistka, senior Čítajte aj Dôchodky čaká prudký nárast. Bude dvojciferný?

Kto má nárok na 13. dôchodok?

  • poberateľ starobného dôchodku,
  • predčasného starobného dôchodku,
  • invalidného dôchodku,
  • výsluhového dôchodku,
  • vdovského dôchodku,
  • vdoveckého dôchodku,
  • sirotského dôchodku a
  • sociálneho dôchodku

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #starobný dôchodok #penzie