Pokračovanie článku: Ako sa vyplatí 13. dôchodok? Dôchodcovia hovoria o nezmysle, ďalšie dávky rozhádali koalíciu

Koľko peňazí dostane jeden dôchodca a kedy?

Pôvodne sa mala polovica 13. dôchodu vyplatiť v júli a druhá polovica v “riadnom” termíne v novembri. V stredu ráno však parlament odhlasoval pripomienku k návrhu, ktorou sa vyplácaná suma zvýšila na plnú výšku. Štát tak vyplatí v júli dokopy 301,2 milióna eur. Pôjde priemerne približne o sumu 209,60 eura na osobu.

Konkrétna suma trinásteho dôchodku sa bude vyplácať vo výške od 50 eur do 300 eur.

Trinástu penziu v maximálnej výške 300 eur dostanú tí poberatelia dôchodku, ktorých dôchodok nepresahuje výšku životného minima. Aktuálne ide o sumu 218,06 eura, od júla by sa však mala suma životného minima zvýšiť. Penzisti s najvyššími dôchodkami dostávajú trinástu penziu v sume 50 eur, aktuálne je to pre ľudí s dôchodkom 912,50 eura.

Napríklad ak má penzista dôchodok v sume 514,30 eura a je aj poberateľom vdoveckého dôchodku vo výške 172,70 eura, trinásty dôchodok dostane v sume 154,80, keďže súčet jeho penzií je 687,00 eura. Trinásty dôchodok bude vyplácaný v bežný deň splatnosti dôchodkov v júli.

krajniak milan Čítajte viac Najväčší presun dôchodkov od roku 2013. Miliardy v úsporách ľudí pôjdu do akcií

Čo žiadajú dôchodcovia?

Skorší 13. dôchodok bez náhrady pred Vianocami je podľa Pokornej z JDS nezmysel. Akceptovať by sa to dalo podľa nej iba v prípade, ak by po 13. dôchodku na konci roka vláda pridala aj 14. dôchodok.

„Naša požiadavka ohľadom 14. dôchodku zostáva v platnosti. Tých 300 eur, o ktorých hovoria ministri, dostane iba človek s dôchodkom nižším ako 218,06 eura, ostatným sa adekvátne skracuje až na 50 eur," vypočítala Pokorná. Vládu za slabú pomoc kritizuje aj opozičný Hlas. „Vyzývam koalíciu, aby podporila návrh Hlasu na takzvaný 14. dôchodok, ktorý by tak ako ostatných 15 rokov dostali seniori pred Vianocami," pridal sa líder Hlasu Peter Pellegrini.

To však Krajniak odmietol. „Nepovažujem za reálne, že by sme dnes vedeli pristúpiť k schváleniu 14. dôchodku. Najmä v čase, keď potrebujeme pomáhať každým eurom všetkým v spoločnosti,” zareagoval.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #starobný dôchodok #penzie