Od 1. mája štartuje online register účtov. Policajtom sprístupní údaje o klientoch bánk

Slovensko vytvorí centrálny register bankových účtov, ktorý bude prístupný pre finančnú spravodajskú jednotku policajného prezídia a orgány činné v trestnom konaní. Vyplýva to z novely zákona o centrálnom registri účtov, ktorú začiatkom apríla podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Novela nadobúda účinnosť v nedeľu 1. mája.

30.04.2022 14:33
Slovnaft / Nivy Tower / CBC Tower / VÚB banka / Foto:
Výhľad na Bratislavu z Národnej banky Slovenska, zľava budova Nivy Tower, CBC Tower a VÚB banka, vľavo dole nová autobusová stanica a v pozadí Slovnaft
debata (5)

Register má umožniť včasnú identifikáciu majiteľov a disponentov bankových účtov alebo platobných účtov, vrátane bezpečnostných schránok, čo je nevyhnutným predpokladom zvýšenia efektivity pri predchádzaní, odhaľovaní, vyšetrovaní alebo stíhaní páchateľov závažných trestných činov, respektíve následného zaistenia majetku a výnosov z trestnej činnosti.

Navrhovaný systém má podľa rezortu vnútra niekoľko výhod. Ide predovšetkým o rýchlosť a bezpečnosť získania informácií, jednoduchosť zasielania dopytov ako aj vylúčenie potreby oslovovať formou plošného dopytu všetky finančné inštitúcie, ktoré tak nie sú nútené prijímať nákladné personálne a technické opatrenia, ktoré majú zaručiť aspoň čiastočne prijateľné časové limity pre vybavenie dopytu.

BRATISLAVA, SLOVAKIA - SEPTEMBER 23, 2015: tourists walk on Michalska street in Bratislava. In Middle Ages this street was part of a busy trade route linking the Baltic Sea with the Danube Čítajte viac Sme v bode ako pred krízou v roku 2008? NBS varuje pred pádom cien bývania

Správcom a prevádzkovateľom centrálneho registra účtov bude Ministerstvo financií , ktoré vydá všeobecne záväzný právny predpis upravujúci podrobnosti o náležitostiach, štruktúre a formáte zasielaných informácií na zápis do centrálneho registra účtov, ako aj ďalšie podrobnosti o spôsobe odovzdávania údajov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #polícia #účty #policajti