Zástupca plynárov: Putin nás skúša, Slovensko nemá dôvod platiť rubľami

Trh očakával, že Rusko otestuje odstrihnutie dodávok na menšom hráčovi. Napriek tomu sa mu tak podarilo vyviezť menej plynu a viac na ňom zarobiť, hovorí Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu.

27.04.2022 16:29
Image 1 Foto: ,
Richard Kvasňovský, zástupca plynárov
debata (86)

Rusko v stredu ráno zastavilo dodávky do Poľska a do Bulharska. Ako to vnímate?

Ide o jednostranný krok Ruska, ktorým testuje jednotný postup Európskej únie. Zároveň tak federácia dosiahla, dá sa povedať, okamžité zvýšenie cien plynu na burze TTF o 20 percent. Čiže Rusko dodá menej plynu, no zinkasuje zaň viac.

Prečo takéto selektívne vypnutie?

Bulharsko je relatívne malý odberateľ. S Poľskom je Rusko v otvorenom nepriateľstve, navyše Poľsko viackrát verejne deklarovalo, že koncom roka končí s dodávkami plynu z Ruska. Trh očakával, že Rusko môže otestovať zastavenie dodávok na nejakom menšom odberateľovi, ako je práve Bulharsko.

jan-pista-analytik-jpx Čítajte viac Analytik Pišta: Ak SPP nezaplatí v rubľoch, Gazprom zrejme zavrie kohútiky

Ktoré krajiny môžu nasledovať, je ohrozené Slovensko?

Slovensko nateraz neočakáva jednostranné zastavenie dodávok, pretože si vopred splnilo svoju zmluvnú povinnosť uhradením platby až do konca mája.

Čo to spôsobí s dostupnosťou plynu na trhu, s cenami?

Ako som už uviedol, krok Ruska mal okamžitý vplyv na rast ceny plynu.

Leyenová Čítajte viac Poľsko a Bulharsko dostávajú plyn od svojich susedov z Európskej únie

Čo to znamená pre Slovensko? Je podľa vás reálne, že najbližšiu platbu v máji Slovensko uhradí rubľami?

Predpokladám, že Slovensko bude nasledovať spoločný postup krajín EÚ. Slovensko nemá dôvod platiť priamo rubľami. V zmluve je deklarovaná platba eurami alebo dolármi. Mechanizmus, s ktorým prišlo Rusko, je postavený na zriadení dvoch účtov v Gazprombanke, okrem eurového žiada zriadiť aj rubľový. Platba sa realizuje eurami, no kupujúci má povinnosť dať pokyn na prevod sumy na rubľový účet, z ktorého sa uhradí platba za plyn. Mechanizmus platby rubľom mu umožňuje jednak posilňovať rubeľ, tým, že sa platby musia konvertovať z eur, a zároveň udržať Gazprombank v mechanizme Swift, pretože až jej odpojením by nemohlo inkasovať platby, a teda mať relevantný dôvod na odpojenia EÚ od dodávok plynu.

Čo by nasledovalo, keby nás Rusko odstrihlo tak ako Poľsko a Bulharsko? Je to pravdepodobné?

V súčasnosti ide o hypotetickú možnosť, pretože Slovensko má uhradené záväzky. Zastavenie dodávok zemného plynu by však prinieslo zdraženie plynu a s ním aj elektrickej energie s priamym vplyvom na ceny a na infláciu. Zároveň by došlo k obmedzeniu dodávok pre priemysel, čo by sa týkalo najmä energeticky náročných výrob. Tu by nastalo riziko nižších príjmov štátneho rozpočtu a zvýšenie nezamestnanosti.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #plyn #SPP