Pokračovanie článku: Putin vydiera plynom. Sulík o účte v rubľoch mlčí, tvrdí, že paliva máme dosť

Gazprom sa vyhráža ‚zlodejom‘

„Nie je žiadnym prekvapením, že Kremeľ používa fosílne palivá, aby sa nás pokúsil vydierať. To je niečo, na čo sa Európska komisia pripravovala v úzkej koordinácii a solidarite s členskými štátmi a medzinárodnými partnermi. Naša reakcia bude okamžitá, jednotná a koordinovaná,“ vyhlásila v stredu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Gazprom navyše svoj postoj ešte pritvrdzuje. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov reagoval, že ruská požiadavka prejsť na platby za plyn v rubľoch vyplynula z „nepriateľskej“ akcie Západu, zo zmrazenia aktív v ruskej tvrdej mene, ktoré v podstate ukradol. Preto sú Rusi pripravení odstrihnúť aj ďalších "zlodejov”. „Teraz varujú Poliakov a Bulharov, že pokiaľ budú kradmo odsávať plyn tečúci cez ich územie určený pre iné krajiny, svoje celkové dodávky znížia. To sa týka napríklad Nemecka, Česka či Rakúska,” hovorí Lukáš Kovanda, hlavný ekonóm českej Trinity Bank.

jan-pista-analytik-jpx Čítajte viac Analytik Pišta: Ak SPP nezaplatí v rubľoch, Gazprom zrejme zavrie kohútiky

„Poľsko a Bulharsko sú v tejto celej Putinovej plynovej hre s EÚ kľúčové krajiny kvôli tranzitu, ako aj pre svoj prístup k Ukrajine a požiadavke platiť rubľami. A súčasne aj pre reálne možnosti, ako čeliť odstávke ruského plynu,” vysvetlil Hirman.

Samotní Poliaci však existenciálne ohrození nie sú. Konali totiž prezieravo a v posledných mesiacoch zrýchlili dostavbu svojho plynovodu napojeného na Nórsko, ktorý teraz spustia do prevádzky skôr, než bol pôvodný termín v októbri tohto roku. „Kritický by tak pre nich bol z hľadiska dodávok plynu do krajiny nakoniec len jeden jediný mesiac,” tvrdí Kovanda.

© Autorské práva vyhradené

221 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom #Richard Sulík #vojna na Ukrajine