Pokračovanie článku: Putin vydiera plynom. Sulík o účte v rubľoch mlčí, tvrdí, že paliva máme dosť

Sulík: Zásoby najviac do jesene

Slovenský prepravca plynu Eustream reagoval, že problémy s dodávkami zemného plynu z Ruska na Slovensko momentálne neeviduje. „Preprava zemného plynu cez územie Slovenska pokračuje podľa požiadaviek zákazníkov. To isté platí aj pre prepravu do domáceho bodu, ktorá sa stabilne pohybuje okolo 11 miliónov kubických metrov za deň,“ vyhlásil hovorca Eustreamu Pavol Kubík.

Otázne sú však zásoby. Európska stratégia žiada, aby do jesene štáty naplnili zásobníky na 80 percent. Slovensko skladuje zemný plyn v zásobníkoch, ktoré prevádzkujú spoločnosti Pozagas a Nafta. Podľa aktuálnych údajov sú dnes naplnené na 20 percent.

„Máme pripravený aj núdzový plán, keby došlo k odstaveniu, hoci to zatiaľ nie je prípadom. Začali sme však aj s väčším plnením zásobníkov, okrem 20 percent komerčných zásob ďalších 10 percent tvorí štandard bezpečnosti dodávok, čo sú zásoby 500 miliónov kubíkov určené pre domácnosti, keby došlo k odstávke, a pokryli by asi 30 dní dodávok,” vyčíslil štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek.

Obavy napriek tomu vyjadril predseda parlamentného hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽaNO), ktorý na štvrtok 28. apríla zvolal mimoriadne zasadnutie výboru, kam pozval aj Sulíka či šéfov spoločností Eustream, SPP a Nafta. „Výbor sa bude zaoberať preventívnymi opatreniami pri rôznych scenároch vývoja s dodávkami ruského plynu. Budeme sa zaujímať o to, aký objem plynu aktuálne na Slovensko priteká, aký je stav v zásobníkoch a ako vyzerajú krízové plány ministerstva hospodárstva na zaistenie energetickej bezpečnosti Slovenska,“ uviedol Kremský.

Analytik Národnej banky Slovenska Michal Marenčák odhaduje, že pri nezmenenej spotrebe vydrží Slovensko bez plynu približne do začiatku augusta alebo novembra. „Závisí to od objemu poslednej dodávky a tempa čerpania zásob,” vyčíslil ekonóm.

Dobrá správa je, že sú pred nami teplejšie mesiace, keď spotreba plynu napríklad na vykurovanie výrazne klesá. Zlá správa je, že aktuálna úroveň zásob je najnižšia za posledné štyri roky. Najhorší scenár podľa Marenčáka je pri rovnakej spotrebe ako minulý rok vyprázdnenie zásobníkov na začiatku augusta. Najoptimistickejší scenár je polovica novembra.

Leyenová Čítajte viac Poľsko a Bulharsko dostávajú plyn od svojich susedov z Európskej únie

© Autorské práva vyhradené

221 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom #Richard Sulík #vojna na Ukrajine