Putin vydiera plynom. Sulík o účte v rubľoch mlčí, tvrdí, že paliva máme dosť

Neplatíte v rubľoch? Odpájame vás, odkázal v utorok večer Poľsku a Bulharsku ruský plynárenský gigant Gazprom a do rána im zatvoril kohútiky. Správa zalarmovala celú úniu a burzová cena plynu v EÚ vyletela nahor o 24 percent. „Putin naznačuje celej EÚ, že je pripravený splniť vyhrážky o zastavení plynu, ktoré nám povedal začiatkom mesiaca, keď vydal dekrét o platení v rubľoch. Testuje teraz reakcie trhu, a hlavne jednotlivých krajín EÚ a hlavných odberateľov,” myslí si energoexpert Karel Hirman. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) preto v stredu zvolal mimoriadnu konferenciu.

27.04.2022 17:21
Galek Sulik Prokypcak plyn rusko Foto:
Karol Galek, Richard Sulík, Richard Prokypčák
debata (221)

Sulík spoločne so zástupcami Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) ubezpečovali ľudí, že situáciu majú pod kontrolou. „Situáciu monitorujeme každý jeden deň. Plyn prúdi, SPP má uhradené všetky svoje záväzky,“ povedal minister. „Ak by prestal tiecť plyn aj zajtra, vydržali by sme do jesene," pokračoval. Vysvetlil to tým, že v lete sa prakticky nevykuruje a pri mobilizácií všetkých opatrení vydržíme. Kritické by bolo obdobie po tomto termíne.

Vladimir Balaz, Vladim?r Bal??, Čítajte viac Ekonóm Baláž: Štát na inflácii zarába. Pre ľudí v núdzi je 100 eur málo

Richard Prokypčák, podpredseda predstavenstva SPP, potvrdil, že dodávky od Rusov idú zatiaľ podľa plánu. „Prísľub od spoločnosti Gazprom je dostatočný časový rámec na to, aby sme sa vysporiadali s otázkami týkajúcimi sa platieb za plyn rubľami. Nepodceňujeme túto situáciu. Máme rôzne scenáre. Intenzívne komunikujeme aj s inými dodávateľmi plynu,“ povedal Prokypčák. Zdôraznil, že tanker z USA so skvapalneným plynom pre náš odber je už v Stredozemnom mori. Pristavený má byť už 1. mája.

Ruble ostávajú tabu

Podľa Jozefa Badidu, analytika portálu energieprevas.sk, zastavenie dodávok ruského plynu do Poľska a Bulharska objemovo neobmedzuje slovenských zákazníkov. No môže sa prejaviť na ich vyšších faktúrach. Podľa údajov agentúry Bloomberg kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na burze v Amsterdame stúpol na 127,50 eura za megawatthodinu a jeho cena sa dostala na najvyššiu úroveň od 1. apríla. „Samozrejme, pred podobnou dilemou bude stáť i štátne SPP, keďže jeho faktúra za ruský plyn je splatná v druhej polovici mája,” pripomína. Presný dátum je 20. máj.

VIDEO: Sulík: Situácia v oblasti plynu je napätá, ale pre Slovensko rozhodne nie dramatická.
Video

Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu, pre Pravdu uviedol, že aktuálne Slovensko nemá dôvod platiť rubľami. „V zmluve je deklarovaná platba eurami alebo dolármi. Mechanizmus, s ktorým prišlo Rusko, je postavený na zriadení dvoch účtov v Gazprombanke, eurového aj rubľového. Platba sa realizuje eurami, no kupujúci má povinnosť dať pokyn na prevod sumy na rubľový účet, z ktorého sa uhradí platba za plyn,” vysvetlil.

FOTO RP Čítajte viac Riaditeľ SPP: Vieme, komu máme zavolať. Jeden LNG tanker sme už zabezpečili, ďalšie riešime

Mechanizmus platby rubľom tak Rusku umožňuje jednak posilňovať rubeľ, tým, že sa platby musia konvertovať z eur. Zároveň udržia Gazprombank v mechanizme Swift, pretože až jej odpojením by Rusko nemohlo inkasovať platby, a teda mať relevantný dôvod na odpojenie EÚ od dodávok plynu. K takejto stratégii sa prihlásil napríklad maďarský minister zahraničných vecí Péter Szíjjártó, ktorý sa vyjadril, že Maďarsko bude platiť za plyn menšou okľukou, cez eurový účet v Gazprombanke v rubľoch, a skonštatoval, že rovnako sa rozhodlo aj Slovensko.

Richard Sulík však na tlačovke odmietol odpovedať, či už SPP požiadal o vytvorenie spomínaného paralelného rubľového účtu. „K tomuto sa nebudem vyjadrovať a môjmu kolegovi (Prokypčákovi, pozn. red.) tiež odporúčam nevyjadrovať sa. Povieme vám to včas,” reagoval Sulík.

Richard Sulík Čítajte viac Putin zastaví plyn do leta, tvrdí analytik Hirman. Ako je Slovensko pripravené? Tankery sú na ceste, tvrdí SPP

Platba za ruský plyn v rubľoch zákazníkmi z Európskej únie, ako to požaduje Putin, by totiž mohla porušiť režim sankcií EÚ voči Moskve. „Tento mechanizmus by viedol k porušeniu existujúcich reštriktívnych opatrení EÚ prijatých voči Rusku, jeho vláde, centrálnej banke Ruska a ich splnomocnencom,“ uvádza sa v internej nóte, ktorú citovala 14. apríla agentúra Reuters.

Oficiálne stanoviská Bruselu sú však mäkšie. „Niektoré krajiny považujú platby v eurách, konvertované do rubľov, za porušenie bilaterálnych zmlúv, zaujímavý je ale postoj Európskej komisie, ktorá platby v rubľoch za určitých podmienok pripúšťa,” hovorí Badida. „Pokiaľ ja viem, komisia sa vyjadrila, že by to nebolo obchádzanie sankcií,” tvrdí aj Sulík.

© Autorské práva vyhradené

221 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom #Richard Sulík #vojna na Ukrajine