Matovičov rezort pripravuje zmeny v povinnom zmluvnom poistení

Rezort chce zmeniť odškodňovanie poškodených po nehodách, ak dotknutá poisťovňa je platobne neschopná, upraviť sa má aj minimálna suma poistného plnenia.

26.04.2022 10:39
Igor Matovič Foto:
Minister financií Igor Matovič
debata (2)

Systém povinného zmluvného poistenia (PZP) zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla by sa mal upraviť. Ministerstvo financií SR pripravuje legislatívny návrh, ktorým chce zmeniť odškodňovanie poškodených po nehodách, ak dotknutá poisťovňa je platobne neschopná. Upraviť sa má aj minimálna suma poistného plnenia, kontroly poistenia motorových vozidiel členskými štátmi, ako aj zohľadňovanie predchádzajúceho škodového priebehu poistenia zodpovednosti. Vyplýva to z predbežnej informácie k príprave návrhu novely zákona o PZP zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla, ktorú rezort financií dal do pripomienkového konania.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Prezidentka má výhrady voči vládnej pomoci: Je nízka a nie sú v nej všetky ohrozené skupiny

Novela zákona má riešiť aj poistenie zodpovednosti pri motorových vozidlách odoslaných do iného členského štátu a nehody, ktorých účastníkom je prípojné vozidlo ťahané motorovým vozidlom. Návrhom sa má do nášho právneho poriadku prevziať príslušná eurosmernica. Samotný návrh novely zákona by mal rezort financií predložiť na pripomienkovanie v septembri tohto roka.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #nehoda