Pokračovanie článku: 100-eurové poukážky od vlády: Balíček šitý politickou ihlou, tvrdia ekonómovia

Kto to zaplatí? Zatiaľ nevedno

O aké „bohaté“ firmy teda pôjde? Hlavný analytik FinStatu Pavol Suďa vysvetľuje, že na Slovensku typický monopol asi nenájdeme. No pri zdaňovaní tzv. nadmerných ziskov, aj v súvislosti s vyššou infláciou, má zmysel uvažovať o spoločnostiach, ktoré predávajú svoje výrobky a služby primárne na domácom trhu, kde je nízky počet konkurenčných hráčov. „Keďže tí žijú zo slovenských spotrebiteľov, vyššie daňové zaťaženie nevedia riešiť presunom výroby do inej jurisdikcie ako napríklad exportéri, ktorí na Slovensku vyrábajú pre svetový trh, teda automobilky či ESET,” hovorí.

Pri zdaňovaní nadmerného zisku sa tak podľa Suďu pozeráme hlavne na firmy pôsobiace v energetike, telekomunikáciách, maloobchode (najmä zahraničné reťazce ako Lidl, Kaufland, Tesco, Billa, Jysk, IKEA), vo výbere mýta, v prevádzkovaní hazardných hier, prípadne aj v IT či poradenstve.

Analytik Radovan Ďurana z inštitútu INESS si však myslí, že navrhovaná selektívna daň je veľmi nešťastným nástrojom. „Po prvé, jeden špeciálny odvod regulovaných subjektov už máme. Mal slúžiť na konsolidáciu verejných financií a stala sa z neho permanentná súčasť daňových príjmov. Aj táto daň je navyše hrozbou, že slovenské podnikateľské prostredie dostane nálepku: sem nechoďte, tu sa podľa potreby uvaľujú selektívne dane. Firmy, ktoré teraz vplyvom vojny potrebujú dodatočné zdroje na investície do výroby, tak prídu o dôležité prostriedky,” myslí si Ďurana.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #pomoc #zdražovanie