Pokračovanie článku: 100-eurové poukážky od vlády: Balíček šitý politickou ihlou, tvrdia ekonómovia

Stále bez dohody

Koalícia navyše stále nedoriešila, ktoré konkrétne firmy a koľko zaplatia. Má ich byť zhruba 100 a majú to byť monopoly, prípadne podnikať v regulovaných segmentoch či hazarde. Strana SaS ani strana Za ľudí zatiaľ nevideli plán, odkiaľ sa zoberú peniaze. „Podľa našich informácií financovanie pomoci zatiaľ definitívne vyriešené nie je. Chýbajú nám jasné argumenty, podklady a čísla, prečo práve takáto daň má byť riešením,” tvrdí ekonomický expert strany Za ľudí Tomáš Meravý.

S novými daňami nesúhlasí ani koaličná strana SaS. Nikto zo strany Richarda Sulíka sa na tlačovke, kde pomoc členovia vlády predstavovali, nezúčastnil. Strana chce, aby kompenzácia bola krytá z očakávaných rozpočtových nadpríjmov. Zvyšovanie daní je pre nich červenou čiarou.

„Sme negatívne prekvapení, že namiesto presne zacielenej pomoci sa Igor Matovič rozhodol pomáhať všetkým bez rozdielu, aj tým, ktorí to až tak nepotrebujú. Tým, ktorí to potrebujú najviac, sa tak dostane menej, ako by mohli dostať. Ešte viac nás prekvapuje, že drahá plošná pomoc je predstavovaná spolu so slovami, že na ňu nie sú peniaze. Navyše, pán minister sľúbil daňovú reformu, a nie rozdávanie, ktoré zníži daňové zaťaženie iba niektorým,” upozorňuje expert na financie strany SaS Peter Cmorej.

Matovič chce, aby sa peniaze vyzbierali od najbohatších firiem na Slovensku. No ktoré to budú a akou formou budú zdanené, neprezradil. „Podrobnejšie informácie o zdrojoch financovania budú predstavené na samostatnej tlačovej konferencii. O jej konaní budeme, samozrejme, včas informovať,“ odkázalo tlačové oddelenie jeho ministerstva.

Krajniak sa v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike vyjadril, že jednou skupinou firiem, ktorú by malo postihnúť zvýšené zdanenie, budú internetové stávkové kancelárie. Tie podľa neho zvýšili svoje zisky o stovky miliónov eur. „Keď niekto zarába naozaj neuveriteľné marže, násobné oproti situácii spred krízy, tak si myslím, že minimálne o časť toho zisku sa má podeliť s ľuďmi,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #pomoc #zdražovanie