Pokračovanie článku: Ceny stavebných materiálov robia problémy, klienti musia developerom doplácať

V hre je dôvera kupujúcich

Zuzana Jakabíková z Národnej asociácie realitných kancelárií hovorí, že väčšina developerov riadne dodržuje dohodnuté záväzky a nepýta nič navyše z dôvodu rastu cien stavebných materiálov. „Z tohto dôvodu sa aj pristupuje k postupnej výstavbe nových projektov, vo forme etáp. Nepredáva sa teda projekt jednorazovo na začiatku výstavby. Tento spôsob predaja nehnuteľností je pri podobných nepredvídateľných výkyvoch cien a dodávok stavebných materiálov racionálny,“ vysvetľuje Jakabíková.

Realitný špecialista Michal Kolenčík zo spoločnosti Prom real tvrdí, že sa stretol s ľuďmi, čo sa na výraznom raste cien bývania popálili. „Záujemcovia, ktorí predali svoj byt a mali si s dofinancovaním cez hypotekárne financovanie kúpiť rodinný dom, a mesiac pred dokončením štandardu im developer zvýšil cenu o 70-tisíc eur, s ktorou nepočítali a nemohli si to dovoliť, keďže im banka nedá o takú vysokú sumu viac peňazí na základe nového rozhodnutia developera. Takýmto znechuteným záujemcom sme museli pomôcť rýchlo riešiť situáciu, aby neskončili na ulici,“ opisuje nešťastný prípad Kolenčík.

Tvrdí, že malí developeri chcú maximálny zisk aj na úkor svojho mena, ktoré si nemajú problém zmeniť a vytvoriť novú firmu. No keby navyšovanie súm začali robiť aj väčší developeri, mohlo by to zatriasť trhom s bývaním, pretože ľudia nebudú veriť developerom, ktorí budú ponúkať kúpu bytu či domu iba „z papiera“, teda keď ešte nebude postavená ani jedna tehla.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #projekty #developer #stavebné firmy