Centrum či okraj mesta? Byty v Bratislave rástli všade. Najrýchlejšie však v jednej mestskej časti, až o 32 percent

Ponuka bytov v Bratislave klesla na historické minimum, ceny aj naďalej rastú.

25.04.2022 10:26
Bratislava, Slovakia Foto:
Byty v Bratislave
debata

Ponuka bytov v Bratislave klesla na historické minimum, ceny aj naďalej rastú, tvrdí spoločnosť Bencont Investments. Podľa nej cenový rast novostavieb v Bratislave pokračoval prudkým tempom aj počas prvého štvrťroka 2022. „Priemerná cena voľných bytov sa vyšplhala až na 4 634 eur za meter štvorcový vrátane DPH, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast až o 25 percent," uvádza spoločnosť.

Podľa hlavného analytika Bencont Investments Rudolfa Bruchárika stojí za rastom cien obmedzená ponuka. „Už pred rokom sa nachádzala blízko minimálnych úrovní, no aj napriek tomu sa v prvom štvrťroku 2022 prepadla medziročne o ďalších 25 percent. Počet voľných novostavieb v Bratislave tak tvorilo 1 660 bytov, čo je vôbec najnižšia sledovaná úroveň“, vysvetľuje Bruchánik. Priemerná cena všetkých predaných bytov sa s rastom o 16,3 percenta ťahala za cenou nových bytov, pričom celkový predaj medziročne klesol o 20 percent. „Za poklesom predaja však primárne stála obmedzená ponuka, keď objem predaja k počtu voľných bytov ostal silný“, dodal.

Strbske Pleso  Filip Kulisev Čítajte viac Aj 7-tisíc eur za meter. Byty v Tatrách idú na dračku, sú drahšie ako v Bratislave

Prepad ponuky je podľa spoločnosti evidentný vo všetkých bratislavských okresoch a priniesol vysoký tlak na rast cien bytov. „V medziročnom porovnaní ide o nárast na úrovni 25 percent, čo je najvyššie číslo od roku 2008. Oproti predchádzajúcemu štvrťroku sa ceny zdvihli o 8,9 percenta," konštatuje. Ako dodáva, najväčší rast medziročnému rastu spomedzi bratislavských okresov zaznamenali v okrese BA V, kde cena na meter štvorcový vzrástla až o 32 percent. „Byty zdražovali plošne v rámci všetkých projektov bez ohľadu na to, či ide o byt v okrajových lokalitách, alebo o luxusný byt v centre mesta," doplnila spoločnosť.

Počas prvého štvrťroka 2022 sa podľa spoločnosti predalo 566 bytov. Objem predaných bytov sa tak medziročne prepadol o 20 percent, no v pomere k počtu voľných bytov je stále vysoký. „Najpredávanejším artiklom ostali dvojizbové byty, ktoré spolu zodpovedali za 51,6 percenta predaja. Vzrástol aj podiel jednoizbových bytov na celkovom predaji a to na 15 percent. Naopak podiel troj a štvorizbových bytov klesol, čo môže byť známkou, že absolútne ceny bytov narážajú na hranicu kúpyschopného dopytu a časť kupujúcich sa tak musí uspokojiť s menším bytom," vysvetľuje Bruchárik. Ako dodáva, v ďalšom období očakávajú spomalenie ročného rastu cien nehnuteľností na 5–10 percent.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #byty #nehnuteľnosť