Taliani už vedia, ako dajú zbohom Rusku. Za jeden a pol roka skoncujú s plynom z Moskvy

Talianska energetická spoločnosť Eni podpísala s Kongom kontrakt, ktorý umožní zvýšenie produkcie plynu v africkej krajine a následne aj jeho vývoz do Talianska. Uviedla to vo štvrtok spoločnosť. Dohoda je ďalšou v krátkom období s cieľom znížiť závislosť Talianska od dovozu energií z Ruska. Dovoz plynu by chcel Rím ukončiť do 1,5 roka.

22.04.2022 09:48
Plyn Foto: ,
debata (3)

Afrika je pre Taliansko atraktívnou možnosťou, keďže Eni spolupracuje na projektoch vo viacerých afrických krajinách. To sa rozhodla využiť talianska delegácia na čele s ministrom zahraničných vecí Luigim Di Maiom a ministrom pre ekologickú transformáciu Robertom Cingolanim.

Image 2 Čítajte viac Matovič s Krajniakom oznámili, kto dostane peniaze pre zdražovanie: Budú to 100-eurové poukážky a prídavky na deti

V rámci dohody s Kongom sa Eni bude podieľať na urýchlení rozvoja projektu skvapalneného zemného plynu (LNG), aby sa produkcia mohla začať v budúcom roku. Kapacita LNG projektu by mala dosiahnuť 4,5 miliardy kubických metrov ročne.

V stredu (20. 4.) podpísali Taliani dohodu s predstaviteľmi Angoly. Tá podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na zdroje blízke rokovaniam, počíta s dovozom plynu z tejto krajiny v objeme od 1 do 1,5 miliardy kubických metrov ročne. Podobné kontrakty podpísalo Taliansko aj s Alžírskom a Egyptom. Dohody by mali pomôcť juhoeurópskej krajine postupne sa vymaniť zo závislosti od dovozu ruského plynu.

hranica vyšné nemecké utečenci ukrajina ukrajinci Čítajte viac Vytláčajú z bytov Ukrajinci Slovákov kvôli štátnym príspevkom? Realitky hovoria, že prenajímatelia nie sú špekulanti

Rusko sa na talianskom dovoze zemného plynu podieľa približne 40 %. Po invázii Ruska na Ukrajinu sa diverzifikácia energetických zdrojov stala pre Taliansko prioritou, keďže sankcie západných štátov voči Moskve zvýšili obavy Ríma z výpadkov energetických dodávok. Ako povedal vo štvrtok Cingolani pre denník La Stampa, vláda by chcela dosiahnuť nezávislosť od dovozu ruského plynu niekedy v priebehu 2. polroka budúceho roka.

Putin Čítajte viac Viac pracujte z domu, menej cestujte a vykurujte. Odborníci o odstrihnutí od ruských energií

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #plyn #energetická bezpečnosť