Pokračovanie článku: Matovič s Krajniakom oznámili, kto dostane peniaze pre zdražovanie: Budú to 100-eurové poukážky a prídavky na deti

Zaplatia to bohaté firmy

Získanie peňazí od monopolov z energetiky či iných regulovaných segmentov sa pozdáva aj hnutiu Sme rodina. Podľa Krajniaka je férové, že keď sa niekomu počas pandémie výrazne zdvihli zisky, tak je oprávnené, že si z nich štát vezme a použije to na pomoc rodinám.

Proti zdaneniu monopolov či oligopolov sa postavili aj samotné firmy. Regulované subjekty sú už totiž niekoľko rokov zaťažené osobitným finančným odvodom z podnikania v regulovaných odvetviach. „Nielenže sa tento odvod nezrušil, keďže mal byť len dočasným riešením, ale aktuálne sa uvažuje o ďalšom zaťažení energetiky,“ tvrdí pre Pravdu Andrea Danihelová zo spoločnosti Východoslovenská energetika Holding.

Zavádzanie dodatočných a selektívnych daní podľa šéfa Klubu 500 Tibora Gregora spôsobí zdražovanie produktov a služieb. „Všetky svoje dodatočné náklady si z titulu svojho postavenia na trhu prenesú do svojich cien. V konečnom dôsledku znova zaplatí občan spotrebiteľ,” reagoval Gregor.

Na prenesenie záťaže na ľudí v dôsledku zdanenia bohatých firiem upozornil aj analytik Maroš Ovčarik zo spoločnosti Partners Investments. Oveľa efektívnejšie sú podľa neho adresné dávky najviac ohrozeným skupinám, ktoré nebudú takou ranou pre štátny rozpočet. „Zároveň nebudú deformovať podnikateľské prostredie extra záťažou, ktorú by v prípade zavedenia napríklad daní pre oligopoly a monopoly nakoniec zaplatili ľudia,“ tvrdí.

© Autorské práva vyhradené

128 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Eduard Heger