Matovič s Krajniakom oznámili, kto dostane peniaze pre zdražovanie: Budú to 100-eurové poukážky a prídavky na deti

Stoeurové príspevky a vyššie prídavky na deti. Vláda vo štvrtok predstavila detaily dlhoočakávanej pomoci pre ohrozené skupiny ľudí kvôli obrovskému zdražovaniu. Celý balík pomoci bude stáť tento rok 260 miliónov eur, budúci rok ďalšiu miliardu. „Vieme, že inflácia je problém, ktorému budeme čeliť najbližšie roky,“ vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽaNO).

21.04.2022 11:05 , aktualizované: 18:53
Image 2 Foto:
Premiér Eduard Heger a minister financií Igor Matovič.
debata (128)

Pomoc pozostáva z dvoch častí. Prvou sú jednorazové príspevky vo výške 100 eur. Nárok na ne bude mať 660-tisíc rodičov s 1,1 milióna deťmi, 58-tisíc domácností v hmotnej núdzi, 102-tisíc seniorov vo veku nad 62 rokov, ktorým nevznikol nárok na dôchodok, 80-tisíc opatrovateľov a osobných asistentov osôb s ťažkým postihnutím a nakoniec 7 500 náhradných rodičov. Je to rovnaká forma pomoci, akú predstavil ešte začiatkom mesiaca minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Peniaze by mali byť vyplatené do leta.

Novinkou je druhá časť, teda systémová pomoc. Spočíva vo zvýšení prídavkov na deti a daňového bonusu na deti pracujúcich rodičov. Prídavok na dieťa sa zvýši od 1. júla z 25,88 eura na 30 eur a následne od 1. januára 2023 sa opäť zvýši na 40 eur, oznámil minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Ďalej sa od júla zvýši aj daňový bonus na dieťa podľa jeho veku. Od nového roka dôjde k jeho opätovnému zvýšeniu. Napríklad pre dieťa do šesť rokov suma vzrastie z pôvodných 47,16 eura na 100 eur.

Michal Simecka Dominik Jursa Čítajte viac Rodina Haščáka dostane viac ako bezdetný pár. Podľa Šimečku je Matovičov nápad daňová absurdita

Otázne je, kde chce koalícia na opatrenia nájsť peniaze. Matovič chce, aby sa peniaze vyzbierali od 100 najbohatších firiem na Slovensku. No ktoré to budú a akou formou budú zdanené, neprezradil. Práve s novými daňami nesúhlasí koaličná strana SaS. Nikto zo strany Richarda Sulíka sa preto na tlačovke nezúčastnil.

VIDEO: Vláda predstavila finančnú pomoc pre ohrozené skupiny obyvateľov.
Video

SaS ešte pred oficiálnym predstavením pomoci poslala tlačovú správu, v ktorej odmietla nové dane. „Namiesto efektívneho míňania verejných zdrojov ideme cestou zvyšovania daní, s čím nemôžeme v žiadnom prípade súhlasiť,“ vyhlásil predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič. Sulík hovorí, že pomoc je drahá a pomáha aj bohatým.

Je teda otázne, ako budú liberáli v parlamente hlasovať. „K tomu ešte zaujmeme ako klub stanovisko pred hlasovaním. Určite však nebudeme hlasovať za vyššie dane,“ tvrdí pre Pravdu hovorca SaS Ondrej Šprlák. Práve hlasovanie v parlamente rozhodne o tom, či sa návrh stane realitou. Hlasovať sa o ňom má v skrátenom legislatívnom konaní.

Poslanec za hnutie Sme rodina Peter Pčolinský si myslí, že to v parlamente prejde dokonca ústavnou väčšinou, aj keď koalícia nie je jednotná. „Strany Smer a Hlas sa prezentujú ako sociálne strany, tak predpokladám, že za návrh zahlasujú. Ako by vysvetľovali voličom, že nedajú peniaze rodinám? Som presvedčený, že to prejde ústavnou väčšinou,“ povedal poslanec. Návrh podporí hnutie Za ľudí.

Predstavenie pomoci
Predstavenie pomoci
+9Predstavenie pomoci

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) vyhlásil, že jednorazovú pomoc dostane niekoľko skupín:

1. 660 tisíc rodičov s 1,1 miliónmi detí dostane príspevok vo výške 100 eur. Bude to stáť 83 miliónov eur.

2. 58 tisíc domácností dostane príspevok 100 eur.

3. Viac ako 100 tisíc seniorov dostane príspevok 100 eur.

4. Jednorazový príspevok 100 eur dostane tiež 80 tisíc opatrovateľov a osobných asistentov osôb s ŤZP.

5. 100 eur dostane aj 7 500 náhradných rodičov.

Vláda by mala byť pri jednorazových opatreniach štedrejšia, reagovala opozičná strana Hlas na pomoc vlády. Podľa lídra strany Petra Pellegriniho je jednorazová časť pomoci nedostatočná. Ako keby obišla dve skupiny. Netýka sa seniorov komplexne a netýka sa ani pracujúcich ľudí. „Vláda mala byť štedrejšia a pomoc sa mala týkať širšieho okruhu ľudí,“ povedal šéf Hlasu. Pellegrini si chce počkať na detaily návrhov na papieri, no v zásade pomoc plánuje spolu so svojimi poslancami podporiť. Finančnú pomoc skritizoval aj opozičný Smer, s ktorého hlasmi koalícia počítať zrejme nemôže.

Systémová pomoc sa skladá z 3 opatrení:

1. Prídavok na dieťa sa zvýši od 1. júla z 25,88 eur na 30 eur. Od 1. januára 2023 sa zvýši na 40 eur.

2. Daňový bonus sa zvýši pre

  • deti do 6 rokov z 47,16 eur od 1. júla na 70 eur a od 1. januára 2023 na 100 eur.
  • deti do 15 rokov z 43,60 eur od 1. júla na 70 eur a od 1. januára 2023 na 100 eur.
  • deti nad 15 rokov z 23,57 eur od 1. júla na 40 eur a od 1. januára 2023 na 50 eur.

3. V rámci služieb deťom sa od 1. januára 2023 zavedie 60 eur.

Predstavenie pomoci Foto: Ivan Majerský
Image Predstavenie pomoci

© Autorské práva vyhradené

128 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Eduard Heger