Pokračovanie článku: Rekordná mobilizácia. Slovákov ženie strach zo zdražovania hypoték. Takúto lavínu zmien nik nečakal, tvrdí expert

Dlh na jeden až tri roky už nie je „in“

V rovnakom duchu sa vyjadrujú aj samotné banky. Nehovoria o tom tak dramaticky ako finanční sprostredkovatelia, no realita je jasná: klienti cielia na dlhšie fixácie. Doteraz najobľúbenejšie viazanosti na obdobie približne troch rokov sa zrejme stanú minulosťou. Čoskoro ich v obľúbenosti zrejme predbehnú úvery s fixáciou na päť a viac rokov.

„Záujem Sloveniek a Slovákov o hypotéky trvá. A vidíme, že sa čím ďalej, tým viac posúva smerom k dlhodobým fixáciám. V marci si minimálne 5-ročnú viazanosť zvolilo už 93 % klientov. V januári to bolo 80 % a pred rokom len 69 %. Najkratšia ročná fixácia je na okraji záujmu s podielom len niekoľkých desatín percenta,“ hovorí PR špecialista Slovenskej sporiteľne Lukáš Havlík.

Jeho slová potvrdzuje aj Eva Čonková z Prima banky. Tento finančný dom je známy najmä svojou extra výhodnou ponukou úverov na bývanie v čo najkratších fixáciách. „V poslednom období evidujeme zvýšený záujem o dlhšie fixácie, konkrétne o 5-ročnú a 7-ročnú,“ zareagovala Čonková.

Z Tatra banky zareagovali, že záujem o úvery je stabilný. „Trend nie je aktuálne ovplyvnený ani rastúcimi úrokovými sadzbami,“ tvrdí jej hovorkyňa Simona Miklošovičová. Klienti si aj za cenu mierne vyššej sadzby berú dlhšie fixácie vo VÚB banke, potvrdzuje jej PR manažér Dominik Miša.

Výnimkou z novej situácie nie je ani ČSOB banka. „Spomedzi prijímaných žiadosti od klientov vyplýva, že zhruba polovica z nich refixuje svoje existujúce úvery – či už z inej banky, alebo ich refixujú naši existujúci klienti – často s cieľom vybrať si dlhšiu fixáciu a zabezpečiť si nemennú výšku splátok na 10 či 20 rokov,“ podčiarkuje nový trend hovorkyňa ČSOB banky Anna Jamborová.

Otázkou zostáva, čo spraví s cenami bývania toto rýchle tempo zdražovania hypoték. Najnovšie údaje pochádzajú z posledného kvartála roka 2021. Tie hovoria o tom, že za rok sa zvýšili priemerné ceny nehnuteľností na bývanie o 22 percent. Údaje za prvý kvartál roka 2022 zverejní Národná banka na začiatku mája.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #úroky #refinancovanie #úrokové sadzby #lacné hypotéky