Pokračovanie článku: Odborári a penzisti: Vláda nepočúva, príde štrajk. Heger im odporúča chladnú hlavu

„Rast inflácie je vyvolaný globálnymi faktormi. Nesmieme prijímať opatrenia, ktoré by zrýchľovali rast cien. Musíme sa vyhnúť javu, ktorý sa volá inflačná špirála,” upozornil s tým, že pri 9-percentnom raste cien je to oveľa jednoduchšie ako pri 25-percentnom. Inflačná špirála vzniká vtedy, keď sa na kompenzáciu vyšších cien do ekonomiky “dolieva” ešte viac peňazí.

„Podniky vidia, že musia ľuďom viac platiť, tak rastú mzdy. No keď to podnik spraví, započíta si to do cien svojich výrobkov. Veci zdražejú, ľudia si opäť zapýtajú vyššie platy. A to je aj efekt, ktorého sa najviac boja veľké svetové centrálne banky,” vysvetlil v rozhovore pre Pravdu ekonóm z Prognostického ústavu SAV Vladimír Baláž.

Ján Šebo, dôchodky, plán obnovy, jan sebo Čítajte rozhovor Šebo z Plánu obnovy: Treba priznať, že keď budete chcieť ísť do dôchodku skoro, penzia bude nízka. Radšej pracujte

Heger preto zdôraznil, že vláda musí pomáhať v prvom rade občanom a rodinám, ktoré sú rastom cien najviac ohrozené. „Zabrzdili sme rast cien energií pre domácnosti, čo je celoplošné opatrenie; čaká nás ešte úloha pomôcť ľuďom v núdzi. Opakujem ľuďom v núdzi, lebo celoplošné dotovanie rodinných rozpočtov by roztáčalo špirálu a hnalo nás do stále väčších ťažkostí,” napísal Heger.

Komentár uzavrel premiér s tým, že vláda je blízko k riešeniu aj tohto problému a čoskoro ho občanom predstaví. Podobnými slovami reagoval na otázky novinárov aj minister financií Igor Matovič v utorok po rokovaní vlády. „Pomoc? Dozviete sa to čoskoro na tlačovke,” odpovedal novinárom.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #zdražovanie #štrajk #odborári