Krajniak chce zvyšovať dane. Na rane má hazard a 10 veľkých firiem

Vláda sa síce v programovom vyhlásení zaviazala nezvyšovať celkové daňové a odvodové zaťaženie na Slovensku, monopoly by sa však mohli viac zdaniť.

12.04.2022 14:09
Milan Krajniak Foto:
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina)
debata (7)

Zvýšenie daní, napríklad dane z hazardných hier, má byť možným zdrojom financovania príspevkov pre skupiny najviac ohrozené zdražovaním. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) pripomenul, že programové vyhlásenie vlády neumožňuje zvyšovanie celkového daňového a odvodového zaťaženia.

„To ale neznamená, že nezdaníme viac nejaký monopol, alebo nejaký Slovnaft, ktorý má 30 eur na barel (159 litrov ropy) zisk a výmenou za to neznížime napríklad daňové zaťaženie rodín s deťmi," povedal po rokovaní vlády minister, podľa ktorého nejde o zvýšenie celkového daňového zaťaženia.

Krajniak považuje za plne legitímne zdanenie nadmerných ziskov, ktoré v súčasnosti dosahujú niektoré energetické firmy a mala by to podľa neho byť dokonca povinnosť štátu. „Mne sa nezdá fér, že opakujeme iba mantru, že sa nesmú zvyšovať žiadne dane. Povedzme si, komu sa nesmú zvyšovať dane. My chceme znižovať dane ľuďom, ale niektoré oligopolné, monopolné dane bez problémov zvýšme," dodal minister.

Matovič, daňová revolúcia, Čítajte viac Kde vziať peniaze na pomoc pre najslabších? Krajniakov návrh nie je reálny, tvrdí Matovič

Tvrdí, že nejde o zvýšenie celkového daňového a odvodového zaťaženia. Ak podľa neho vláda zdaní desať majiteľov oligopolov alebo energetických spoločností na Slovensku, ktorých zisky v poslednom období výrazne rastú, získa finančné zdroje na pomoc ľudom.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #energie #podniky #energofirmy