Pokračovanie článku: Škrt v rodičovskom bonuse. Zníži sa na 2 percentá, zvyšok doplatia deti z výplaty

Ako sa môže posielať príspevok zo mzdy

Spolu s odvodmi by pracujúce deti svojim rodičom na dôchodku mohli posielať aj príspevky zo svojej mzdy. Otázka je, ako to bude v praxi prebiehať. Šebo hovorí, že ministerstvo sa môže inšpirovať viacerými mechanizmami, ktoré už dnes fungujú. „Technicky sa vieme inšpirovať napríklad platbami zamestnancov do tretieho piliera, či odvodom 2 percent z daní pre neziskové organizácie,” vysvetľuje. Základom by malo byť, že daný jednotlivec určitým spôsobom preukázateľne vydokladuje Sociálnej poisťovni, že svojim rodičom na dôchodku každý mesiac odvádza peňažný príspevok.

Platby do tretieho piliera fungujú napríklad tak, že účastník aj zamestnávateľ platia dobrovoľne na doplnkové dôchodkové sporenie mesačne extra príspevok vo výške určitého percenta zo mzdy zamestnanca alebo dohodnutej pevnej čiastke v eurách. Príspevky sú mesačne pripisované na osobný účet zamestnanca v doplnkovej dôchodkovej spoločnosti (DDS), s ktorou uzavrel zmluvu. Finálne vyúčtovanie potom DDS zasiela zamestnancovi raz ročne.

Pri poukázaní dvoch percent zamestnanec požiada o tlačivo pri každoročnom zúčtovaní, ktoré zaňho na účely daňového priznania vykonáva zamestnávateľ. Následne si vyberie občianske združenie alebo organizáciu, ktorej tieto dve percentá zo svojich zaplatených daní dobrovoľne odvedie. Rodičovský bonus by mal platiť od 1. januára 2023. Jeho definitívnu podobu plánuje koalícia doladiť v parlamente, a to najneskôr do júna.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #dôchodková reforma #Milan Krajniak