Pokračovanie článku: Škrt v rodičovskom bonuse. Zníži sa na 2 percentá, zvyšok doplatia deti z výplaty

Hľadá sa, kto to zaplatí

Koaličným partnerom, ako aj odborníkom na financie, sa nepáčila najmä cena rodičovského bonusu. Opatrenie, ktoré Krajniak nacenil na 567 miliónov eur len v prvom roku od spustenia, čo by mal byť rok 2023, označili za pridrahé. Ďalšie roky to malo byť ešte viac, rast nákladov sa odhadoval až na miliardu.

„Ak minister príde, že chce peniaze do svojho rezortu navyše, musí prísť aj s návrhom, odkiaľ na to zobrať. Tá druhá časť úlohy sa zatiaľ Milanovi Krajniakovi nijako nepodarila. Návrhy, s ktorými prišiel, mu spochybnili v podstate všetci relevantní ekonómovia,” povedal pre Pravdu minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Ten pripustil podporu pre bonus len vtedy, ak to bude samofinancovateľný návrh. „Napríklad, ak zmeníme systém výplaty dôchodkov tak, že čo sa ušetrí zmenou iných parametrov, pôjde na rodičovský bonus. Ak mu na tom záleží, tak s tým musí prísť,” dodal Matovič s tým, že Krajniakovi dáva čas do júna. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) vypočítala, že v aktuálnom znení návrh negatívne zaťaží rozpočet na viac ako dekádu. To označila ako veľmi rizikové. „Najbližších 13 rokov bude pre verejné financie predstavovať voči pôvodnému návrhu síce polovičnú, ale naďalej stále negatívnu dodatočnú záťaž. Tá vznikne hlavne zavedením rodičovského bonusu,“ uvádza RRZ.

Problémy v praktických otázkach vidí aj odborník na investície a dôchodky Ján Šebo, ktorý v súčasnsoti pôsobí ako projektový manažér a ekonóm v slovenskom tíme Plánu obnovy. „Realizácia rodičovského bonusu už v aktuálne predstavenej podobe by bola pomerne administratívne náročná, je tam stále veľa praktických nejasností, množstvo diskriminačných prvkov,“ myslí si Šebo.

Pripomienky k návrhu má aj generálny riaditeľ spoločnosti Partners Investments Maroš Ovčarik. „Zavedením rodičovského dôchodku dochádza len k čiastočnej kompenzácii ľudí, ktorí vďaka zníženému príjmu počas materskej dovolenky mali nižší dôchodok. Opatrenie zároveň porušuje princíp solidarity napríklad voči ľuďom, ktorých deti pracujú v zahraničí, prípadne pracujú ako vojaci a policajti, prípadne deti umreli alebo nie z vlastného rozhodnutia nemohli mať deti,“ dopĺňa Ovčarik.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #dôchodková reforma #Milan Krajniak