Škrt v rodičovskom bonuse. Zníži sa na 2 percentá, zvyšok doplatia deti z výplaty

Najspornejší bod dôchodkovej reformy ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) čakajú ďalšie zmeny. Jeho rodičovský bonus aj po ústupkoch z jeho strany, stále rozdeľuje koalíciu.

11.04.2022 18:31
Minister práce Milan Krajniak Foto:
debata (44)

Pôvodný návrh šéfa rezortu práce hovoril o tom, že jeden pracujúci bude posielať svojim rodičom maximálne 5 percent z odvodov. To by ukrojilo zo štátneho rozpočtu približne 567 miliónov eur.

Následne Krajniak cúvol a vláda minulý týždeň schválila reformu, že jeden pracujúci bude posielať svojim rodičom maximálne 3 percentá z odvodov. To by stálo približne polovicu.

Krajniakove ústupky však koaličným partnerom stále nestačia. Podľa informácií denníka Pravda strany SaS a Za ľudí nechcú podporiť rodičovský bonus ani v takejto podobe.

„Strana Za ľudí sa bude snažiť znížiť fiškálne dopady rodičovského bonusu do takej miery, aby bola reforma prvého piliera ako celok priechodná. To znamená, že reforma nesmie mať výrazne negatívne vplyvy na verejné financie v najbližších rokoch,“ povedal pre Pravdu ekonomický expert Tomáš Meravý. Strana SaS zase trvá na tom, aby sa zákon o dôchodkoch dostal do Ústavy. „Za posledný týždeň neprebehli žiadne rokovania k dôchodkovej reforme,“ povedal pre Pravdu expert na financie v strane SaS Peter Cmorej.

Jednou z verzií rodičovského bonusu, o ktorej sa v koalícii diskutuje, je, aby jedno pracujúce dieťa mohlo poslať najviac 2 percentá z odvodov. Navyše bude prispievať rodičom v penzii aj peniazmi zo svojej výplaty. Ako to bude presne fungovať v praxi, sa stále vedú debaty.

Vláda Čítajte viac S reformou dôchodkov má problém celá koalícia. Poslala zoznam 34 námietok

Pôvodne malo pracujúce dieťa s hrubou mzdou 1133 eur prispieť matke v penzii 28 eur mesačne. Ak by návrh s 2 percentami prešiel, prilepšila by si už len 9,3 eura. K tomu by mohla dostať príspevok zo mzdy pracujúceho dieťaťa. Dôchodkyňa so štyrmi prispievajúcimi deťmi a rovnakou mzdou by podľa pôvodného návrhu dostala o 112 eur viac. V novej verzii by to bolo iba o 38 eur viac plus príspevok zo mzdy.

K pôvodnej verzii mal výhrady aj minister financií Igor Matovič (OĽaNO). „Ministerstvo financií nekomentuje dianie na koaličnej rade,“ zareagovala hovorkyňa rezortu Michaela Lovásová.

Krajniakovo ministerstvo priamo neodpovedalo na otázku, či bude rodičovský bonus vo forme 2 percent z odvodov a ďalšiu časť bude tvoriť mzda. „O koľko sa budú zvyšovať dôchodky zavedením rodičovskému bonusu budeme verejnosť informovať včas, po schválení jeho definitívneho znenia,“ tvrdí hovorkyňa rezortu Eva Rovenská.

Predseda SaS Richard Sulík hovorí, že pokiaľ koalícia nenájde zhodu v sporných bodoch ani pred druhým čítaním v parlamente, Krajniak bude musieť rokovanie o novele o niekoľko mesiacov odložiť. Vzhľadom na to, že aktuálne znenie počíta so zavedením bonusu už od januára 2023, odklad by znamenal zrejme aj neskoršie zahájenie vyplácania týchto príspevkov.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #dôchodková reforma #Milan Krajniak