Hypotéky začínajú byť absolútne nedostupné pre mladých, tvrdí Kollár a vyzval na výstavbu nájomných bytov

Vláda bude musieť podľa predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina) spustiť masívnu výstavbu nájomných bytov.

08.04.2022 14:27
Boris Kollár Foto:
Predseda parlamentu Boris Kollár
debata (3)

Zdôraznil, že je to v tejto dobe obzvlášť dôležité, najmä v súvislosti s nárastom cien hypoték, stavebných materiálov či migračnou vlnou z Ukrajiny. Šéf parlamentu to povedal počas návštevy Oravskej Polhory, kde v piatok odovzdali do užívania 19 nájomných bytov.

„V tejto ťažkej dobe, keď rastú ceny nehnuteľností, hypoték, keď hypotéky začínajú byť absolútne nedostupné pre mladých ľudí, keď k nám prichádzajú Ukrajinci, teraz je veľmi dôležité spustiť masívnu podporu výstavby nájomných bytov,“ skonštatoval predseda parlamentu. Avizoval, že rakúsky investor je ochotný dať do výstavby bytov na Slovensku pol miliardy eur.

čaputová Čítajte viac Prezidentka po oznámení 100 eurovej pomoci: Chlieb, maslo, energie, rodina zaplatí o 50 eur viac, treba pravidelnú dávku

Štátna tajomníčka ministerstva dopravy a výstavby Katarína Bruncková ubezpečila, že podpora nájomného bývania je jednou z priorít rezortu. V minulom roku ministerstvo na obstaranie nájomných bytov priznalo obciam dotácie vo výške 25,7 milióna eur. Prispelo tak na 60 stavieb bytových budov a obstaranie 1269 bytových jednotiek. „Ďalších 2,4 milióna eur predstavovala dotácia na obstaranie technickej výbavy bytov a dva milióny dotácia na obnovu 1569 bytových jednotiek,“ vyčíslil riaditeľ odboru komunikácie rezortu dopravy Ivan Rudolf. Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) podľa neho za minulý rok poskytol na obstaranie obecných nájomných bytov úvery vo výške 44,7 milióna eur.

Na nájomné byty v Oravskej Polhore prispelo ministerstvo dopravy dotáciou vyše 322.000 eur, čo je 35 percent oprávnených nákladov. Ďalších viac ako 598.000 eur (65 percent oprávnených nákladov) získala obec formou úveru od ŠFRB. Bytovku postavili prostredníctvom vlastnej obecnej firmy. „Bytovka je už pripravená, skolaudovaná, dotiahneme ešte nejaké papiere a ľudia sa môžu nasťahovať. Momentálne už máme všetky byty obsadené,“ uviedol starosta obce Michal Strnál.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #Boris Kollár #nájomné bývanie