Veľkonočný nákup poriadne prevetrá peňaženky. O koľko zdraželi jednotlivé potraviny? (+ tabuľka)

Úroveň inflácie je najvyššia za posledných 17 rokov. Za potraviny a nealkoholické nápoje si podľa najaktuálnejších údajov Štatistického úradu priplácame medziročne viac až o 9,6 percenta.

05.04.2022 09:06
babka, vnučka, pečenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

To v praxi znamená, že kým vo februári 2021 urobili Slováci a Slovenky nákup potravín za 100 eur, vo februári 2022 to už bolo o takmer 10 eur viac. Takéto zdražovanie potravín sa teda premietne aj do veľkonočného nákupu, ktorý bude tento rok o desať percent drahší.

Ak sa pozrieme na jednotlivé položky vo veľkonočnom nákupnom košíku tak zistíme, že najviac išli hore ceny za lahôdkový margarín či rastlinný olej a to o 42,2 % a 30,8 %. O približne 30 % je drahšia paprika, o vyše 20 % paradajky a za zemiaky platíme o 18 % viac, informuje analytička Eva Sadovská zo spoločnosti WOOD & Company.

Marhule Čítajte viac Pred tromi rokmi mrazy spálili celú úrodu a vyhnali ceny hore. Teraz marhuliari prvú bitku vyhrali

Rožky zdraželi o 29,2 %, za chlieb platíme o 14,2 % viac. Cenovky na pšeničnej polohrubej múke sú zase o štvrtinu vyššie ako vlani. Čerstvé maslo je drahšie o 28,2 %. O 16,5 % poskočili nahor ceny vajec, o 15 % ceny trvanlivého polotučného mlieka. Vyššie sumy na cenovkách v obchodoch vidíme aktuálne aj v prípade cukru. Za kryštálový si priplácame 14,1 % oproti vlaňajšku a za práškový o 13,2 % viac.

V prípade údených alebo bravčových výrobkov je zdražovanie o niečo miernejšie, za dusenú šunku bravčovú platíme viac o 4,7 % a za údené bravčové mäso o 3,3 %.

Dobrou správou pre milovníkov čokolády je skutočnosť, že ceny čokolády (mliečnej aj na varenie) sú porovnateľné ako vlani. Jablká sú dokonca lacnejšie ako vlani, a to o šesť percent.

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zdražovanie #Veľká noc