Riaditeľ SPP: Vieme, komu máme zavolať. Jeden LNG tanker sme už zabezpečili, ďalšie riešime

My sa nepozeráme na to, aby sme boli zabezpečení v lete. My sa pozeráme na to, aby sme boli zabezpečení aj v zime. To sú ďalšie dodávky, na ktorých pracujeme, aby sme mali dosť plynu a v zime boli v bezpečí, hovorí v rozhovore pre Pravdu generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák.

04.04.2022 17:24
FOTO RP Foto:
Generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák.
debata (86)

Spomínali ste, že na Slovensko má prísť tanker s kvapalneným plynom. Kto rokuje o týchto dodávkach?

My v SPP.

Ako v praxi funguje toto vyjednávanie? Obvolávate štáty ako Katar, Dubaj, či majú voľné tankery?

V Európe je viacero dodávateľov zemného plynu. Sú medzi nimi firmy, ktoré majú väčší dosah na koncových klientov ako napríklad SPP. Iní dodávatelia majú dosah na producentov plynu. Viete, aké kapacity v LNG termináloch, ktorý štát má, viete kto ich vlastní. Spoločnosti to o sebe navzájom vedia. Medzi sebou spolu komunikujú a robia si ponuky. Potom zdvihnete telefón sa začnete s nimi komunikovať.

Čiže SPP vyjednáva nové alternatívne dodávky plynu, nie ministerstvo hospodárstva?

My sme obchodníci so zemným plynom, čiže je to naša primárna úloha.

Podľa energetického analytika Karela Hirmana sa Putin chystá zastaviť dodávky plynu do leta, respektíve v máji. Čo nastane potom, ak by k tomu došlo?

Nepoznáme či a kedy chce ruský prezident dodávky zastaviť, to nikto nevie. Samozrejme, sme si vedomí rizík. Riziko je, že to môže zastaviť zajtra, pozajtra, každý nový deň. Pozeráme sa na to, v nejakých mesačných intervaloch. Na každý mesiac máme riešenie. Nehovorím, že to budú bezbolestné riešenia. Bude sa treba rýchlo vysporiadať s mimoriadnou situáciou, ale na konci tie modely nám dávajú trošku aj optimizmu v celom nešťastnom príbehu. Nakoniec by to nemuselo byť až také zlé ako sa na prvý pohľad javí. Závislosť mi nepríde až taká veľká z pohľadu dodávok od Gazpromu.

karol galek mh sr energetika Čítajte viac Galek: Zo Slovenska individuálne platby za plyn v rubľoch posielať nebudeme

Eurostat 2020 hovorí, že závislosť Slovenska od plynu je až 85 percent.

Nie je to tak. Eurostat hovorí o podiele dovozu primárnej energie na celkovej spotrebe primárnej energie, a to číslo je 98 percent. O podiele Gazprom sa hovorí o 80-percentách, ale to číslo také nie je. Vieme, aký máme podiel a viem, koľko dodávame toho plynu, vidím čo sa na tom trhu deje, tak si myslím, že to nie je až také vysoké číslo ako sa prezentuje. Čiže 98-percentná je závislosť Slovenska od dodávok zemného plynu ako taká.

Od ruského plynu, ktorý dodáva Gazprom hovoríme o akom čísle?

Ťažko povedať. Nevidím do všetkých zmlúv, ale myslím si, že je to niekde okolo 60–70 percent.

Sme pripravení na rôzne scenáre? Aké kroky by Slovensko podniklo, keby prišlo k tomu najhoršiemu?

Zabezpečenie plynulých dodávok energií pre všetkých našich zákazníkov, od veľkých priemyselných odberateľov až po domácnosti, je pre SPP absolútnou prioritou a aktuálnej situácii venujeme všetku svoju pozornosť.

Aké sú tie kroky?

Je to veľmi špecifická vec. Na úrovni obchodných operácií, a to by som nerád špecifikoval. Jedným z tých krokov je nákup skvapalneného plynu. V každom prípade plyn je možné doviezť z rôznych zdrojov. Náš tím na tom operatívne pracuje, aby sme dokázali zabezpečiť plynulé dodávky pre všetkých.

LNG sa dováža len cez tanker? Kde sa vyložia a ako sa dopravia na Slovensko?

LNG je skvapalnený zemný plyn, ktorý sa preváža v tankeroch. V Európe sú desiatky terminálov, kde sa z LNG stáva znova plyn a je vháňaný do európskeho potrubného systému. Vôbec prvý nákup LNG pre slovenský trh sme zabezpečili prostredníctvom terminálu Omišalj v Chorvátsku. Odtiaľ sa dostal k nám. A my robíme všetko preto, aby tankerov bolo čo najviac a aby sme sa zabezpečili na leto aj na zimu.

Ján Klepáč Čítajte viac Poradca plynárov: V hre je oživenie Eastringu. Papiere čakajú u úradníkov v Bruseli

Aký objem má tanker, na ako dlho vieme využiť objem plynu?

V lete je to skoro mesačná spotreba.

Čiže jeden tanker donesie letnú spotrebu na mesiac?

Áno, pretože v lete sa nekúri a je nízka spotreba.

A v zime koľko?

V zime, by museli chodiť častejšie. Keď si to spriemerujeme potrebovali by sme jeden tanker týždenne. Lenže podiel plynu, ktorý treba nahradiť je menej ako sto percent. To znamená, že číslo tankerov, ktoré by bolo treba vyriešiť, je nižšie. Hlavne nie je to len o tankeroch, lebo stále je tu aj nejaký plyn z Alžírska alebo z Nórska. To znamená, že sa dajú uvoľniť kapacity terminálov napríklad v Taliansku, a tak sa dá zabezpečiť pre Slovensko ďalší plyn. Situácia nie je taká beznádejná ako sa zdá.

Koľko stojí jeden tanker?

Podľa toho koľko stojí cena v Európe. Od tej sa to odvíja. Existuje jedna cena plynu v Európe a buď sa tanker do nej zmestí alebo nie.

Viete nejakým spôsobom zagarantovať, že keby došlo k najhoršiemu do leta alebo do jesene vydržia domácnosti s plynom?

Urobíme určite všetko preto, aby tieto dopady boli čo najmenšie. Naše modely nám ukazujú, že to nemusí byť také zlé ako sa zdá.

Čo to znamená, že to nebude zlé?

Nemyslím si, žeby malo prísť k významným obmedzeniam. V letnom období si viete predstaviť, že asi nie. Potom pokiaľ sa nám úspešne podaria obchodné operácie a zabezpečíme si plyn do rezervy, tak si myslím, že to bude udržateľné.

Takže do leta respektíve jesene je Slovensko zabezpečené?

My sa nepozeráme na to, aby sme boli zabezpečení v lete. My sa pozeráme na to, aby sme boli zabezpečení aj v zime. To sú ďalšie dodávky, na ktorých pracujeme, aby sme mali dosť plynu a v zime boli v bezpečí.

Spoločné nákupy zemného plynu, ktoré schválila Európska komisia, je dobrý nápad?

Záleží od toho, ako bude finálny model vyzerať. Návrh je dobrý, ale počkáme si na detaily. Potom sa k tomu vyjadríme.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Slovensko #plyn #SPP #Richard Prokypčák