Pokračovanie článku: Matovič: Sulík má obiehať krajiny a vybavovať plyn, DPH neznížime, ale prídeme s novou pomocou

Veľkú reformu dôchodkového systému predkladá aj minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Jej súčasťou je kontroverzný rodičovský bonus, ktorý má stáť pol miliardy eur len na budúci rok. Prejde to cez vás v takejto podobe?

Stále platí uznesenie vlády z 13. októbra 2020, ktoré hovorí o tom, že ktorýkoľvek minister príde s návrhom, že chce peniaze do svojho rezortu navyše, ak to presahuje jeho ministerstvo, musí prísť s návrhom, odkiaľ na to zobrať. Tá druhá časť úlohy sa zatiaľ Milanovi Krajniakovi nijako nepodarila. Návrhy, s ktorými prišiel, mu spochybnili v podstate všetci relevantní ekonómovia. Ale ja mu držím palce. Chcem mu pomôcť, aby rodičovský čiastočne prijatý bol. Ale len v takej výške, aby to neohrozilo verejné financie a aby to bolo kryté.

Takže ste mu to dali prerobiť.

Jasné. Nenašiel sa na Slovensku jeden ekonóm, ktorý by povedal, že takto, ako to financovanie bonusu predstavil, je to v poriadku. A naša dohoda bola, výdavky, okej, ale nájdeš na to peniaze. Teda, že to bude samofinancova­teľný návrh.

Ako napríklad?

Napríklad, že zmeníme systém výplaty dôchodkov tak, že čo sa ušetrí zmenou iných parametrov, pôjde na rodičovský bonus.

A už s niečím prišiel?

Zatiaľ nie. Ak mu na tom záleží, aby ten bonus prešiel, čo i len s nižšou sumou, tak s tým musí prísť.

Dokedy má čas?

To tiež chceme do júna vyriešiť.

Čiže všetky kľúčové reformy chcete schváliť do konca júna?

Povedali sme si, že všetko zložité a ťažké do prázdnin vyriešime.

Vláda má za sebou dva roky, ako to hodnotíte?

Z pandémie do vojny. Presne tak. To hovorí úplne za všetko.

Igor Matovič Foto: Robert Huttner
Igor Matovič, matovic Igor Matovič

Čiže ako to hodnotíte?

Jedno veľké nešťastie. Prišli sme do vlády po 12 rokoch kradnutia, dostali sme ekonomickú krízu, pandémiu, zdražovanie, úlety, ako si Európa nepamätá. A zaklincuje to vojna a utečenecká kríza. No ja dúfam, že sme si to už odbili a zvyšné dva roky bude pokoj.

Voľby ste vyhrali ako protikorupčné hnutie. Nadácia zastavme korupciu vám vystavila vysvedčenie, ktoré hovorí o tom, že z protikorupčných sľubov ste nesplnili ani tretinu. Ako je to možné?

Každý normálny a dobromyseľný človek si uvedomí, že za posledné dva roky sme ako vláda museli riešiť všetko možné. Aj spolu s ľuďmi tu permanentne prežívame obrovské problémy. A nejaký mudrlant od klávesnice…

Ale predsa Nadácia Zastavme korupciu nie sú mudrlanti.

Nech si každý povie, kto sú mudrlanti. Ale keď niekto chce byť silou-mocou zaujímavý, bude si mudrovať, ako málo sme spravili. A pritom tí dobrí, normálni ľudia vedia, že fakt ideme z problému do problému. A nespôsobili sme si ich sami, ale vyššia moc, ktorá nám bola daná do vienka a musíme s tým robiť, čo sa dá. Ale ja verím, že do volieb bude pokojnejšie a že postupne dobehneme, čo sme nasľubovali.

Do ďalších volieb pôjdete ako líder OĽaNO?

Netuším. Ale viem určite, že ak pôjdem, tak znova na 150. pozícii.

Chystáte aj nejaké videá pred voľbami?

My nikdy nič nechystáme, to je také spontánne. Asi znova na to príde, mne sa teda síce nechce, ale nejako to vymyslíme.

Nedávno vám prieskum Focusu pre Markízu nameral, že až 87 percent ľudí vám osobne nedôveruje. Tak zle na tom nebol vari nikdy nikto.

Viem, o čom hovoríte.

Prečo je to tak?

Tá istá agentúra nám pred voľbami namerala päť percent voličov a mali sme 25 percent a vyhrali voľby.

Takže veríte, že to do volieb otočíte?

Verím reálnym číslam z volieb a že normálni, dobrí ľudia sa od nás neodvrátia.

Ale o niečom to asi svedčí, že takmer 9 z 10 ľudí vám povie, že vám neveria.

Nájdite mi za posledné roky politika, voči ktorému bol od prvého dňa väčší hejt. Nikto taký nie je. Nedostal som sto dní, od prvého dňa na mňa extrémne všetci nakladali. Čokoľvek som spravil, stále mi vyčítajú, furt zle, furt zle. A to, že sme boli trištvrte roka najlepšia krajina z pohľadu COVID-19? Z celej Európy? Ani len zmienka.

Za to vás pochválili. Písalo sa o tom.

Minimum. Možno tri články dokopy vo všetkých médiách na Slovensku za celý čas to spomenuli.

Minulú vládu tiež médiá nevychvaľovali.

Tých nebolo za čo. Na mňa od začiatku padal extrémny hejt. Keď sú kritické situácie, ľudia tomu podliehajú.

Ste ochotný si vôbec priznať chybu, vidíte v tej kritike niekde aj svoje pochybenie?

Ja som ikskrát povedal, že som niekde urobil nejaké chyby. Kto z nás chyby nerobí? Ale keby niekto odo mňa očakával samú dokonalosť v nebi stvorenú, bol naivný a prepočítal sa.

Išli by ste do funkcie premiéra napriek tomu znova?

Za premiéra? Určite nie. Po tom vôbec netúžim.

Keď porovnáte svoje pôsobenie v opozícii a v koalícii, kde vám bolo lepšie?

Najradšej by som bol obyčajne, s rodinou. Niekedy aj banujem, že som sa do toho pustil. Predtým som si žil úplne normálny život, s perfektne fungujúcou firmou. A ľudia si o mne myslia, že som zlodej, hoci som štátu nikdy nič neukradol.

Igor Matovič

Narodil sa v Trnave. Založil hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Hnutie vyhralo voľby v roku 2020, po ktorých sa stal Matovič premiérom. Zhruba po roku z funkcie pre veľkú kritiku za nezvládanie pandémie odišiel. V súčasnosti zastáva post ministra financií.

© Autorské práva vyhradené

139 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič