Vysoké poplatky v banke? Ušetriť je možné aj desiatky eur, tvrdí odborník

Banky zvyšujú poplatky pre klientov a hore idú aj úrokové sadzby. Odborník na financie zo spoločnosti FinGO.sk Zoltán Čikes v tejto súvislosti prináša 10 rád, ako môžu ľudia bankové poplatky minimalizovať alebo sa im aj úplne vyhnúť. Pri efektívnom využívaní účtu takto ušetria aj desiatky eur.

28.03.2022 10:23
kalkulačka ruky peniaze euro Foto:
debata

Väčšina ľudí sa v banke zaujíma hlavne o mesačný poplatok za vedenie účtu. No existuje aj množstvo ďalších, ktoré si bežne neuvedomujú, ale pritom ich stoja nemalé peniaze a týkajú sa ich účtu.

„Najvyššie náklady spojené s vedením účtu tvoria práve sekundárne poplatky. Ide o hotovostné transakcie na pobočke, výbery z cudzích bankomatov alebo vystavenia rôznych potvrdení. Okrem toho existuje aj množstvo ďalších, napríklad poplatok za zasielanie výpisu z účtu poštou, poplatky za prevydanie platobnej karty, urgentné platby, platby v inej mene ako EUR a podobne. Klienti ich nájdu podrobne rozpísané v sadzobníkoch poplatkov na každej pobočke alebo webovej stránke banky,” hovorí prevádzkový riaditeľ spoločnosti FinGO.sk Zoltán Čikes.

čsob Čítajte viac ČSOB zvyšuje sadzby už tretíkrát v roku. Pod 1 percento už nejde, desaťročný fix výrazne zdražel

Častá zmena sadzobníkov

Podľa odborníka banky svoje sadzobníky poplatkov zvyknú meniť relatívne často. V priemere je to jeden až štyrikrát do roka. „Málokedy sa stáva, že ľudia svoj bankový účet zmenia len z toho dôvodu, aby platili nižšie poplatky, resp. aby za vedenie účtu platili menej ako v konkurenčnej banke. Treba si uvedomiť aj to, že po splnení určitých podmienok môžu mať klienti vo väčšine bánk účet aj úplne zadarmo,” radí Čikes.

Ľudia najčastejšie menia účet kvôli hypotéke, upozorňuje odborník na financie. „Podľa našich skúseností najčastejšie k zmene účtu dochádza pri riešení úverových produktov. Ak si klient popri úvere v novej banke založí aj bežný účet, veľakrát tak získa výhodnejšie podmienky, zľavu z úrokovej sadzby alebo mu banka odpustí poplatok za poskytnutie úveru. Najčastejšie tak robia pri hypotéke, no môže ísť aj o spotrebný úver.”

Banky zámerne nastavujú podmienky svojich produktov tak, aby bolo pre klientov výhodnejšie využívať všetky bankové produkty pod jednou strechou. „Ak si napríklad klient plánuje brať hypotéku, zväčša bude pre neho výhodnejšie mať v rovnakej banke aj bežný účet. Pri výbere banky sa rozhodujete hlavne podľa parametrov úveru, keďže tu vznikajú omnoho zásadnejšie rozdiely v cene ako pri bežných účtoch. Klienti si preto v tej istej banke otvoria aj bežný účet, aby získali výhodnejšie podmienky hypotéky či spotrebného úveru,” dodáva Zoltán Čikes zo spoločnosti FinGO.sk.

Desať rád, ako ušetríte na poplatkoch v banke

  1. Vyhnite sa výberom z bankomatov iných bánk, pokiaľ má vaša banka vlastnú sieť bankomatov.
  2. Minimalizujte úkony zadávané cez pobočku – napríklad vklady, výbery hotovosti alebo zadávanie prevodných príkazov.
  3. Naučte sa využívať internet banking a smart banking – platby tak robíte zväčša úplne bez poplatku.
  4. Aktivujte si zasielanie elektronických výpisov na e-mail alebo do internet bankingu.
  5. Overte si, či neplatíte za SMS notifikácie o pohyboch na účte – veľa bánk ich spoplatnilo a zadarmo sú len od určitej sumy.

TIP: Ak máte stiahnutú aplikáciu svojej banky v telefóne, tieto notifikácie sú bezplatné prostredníctvom tzv. push správ v telefóne.

  1. Plaťte čo najviac kartou. V niektorých bankách môžete získať tzv. cashback, čiže vám banka z každej platby pripíše isté % zo zaplatenej sumy späť na účet.
  2. Nepodľahnite ponukám bánk a nedojednávajte si zbytočne drahšie balíky účtu ako naozaj potrebujete.
  3. Opýtajte sa banky, ako môžete mať svoj účet zadarmo. Často stačí splniť 2 – 3 podmienky, napríklad mať nastavený trvalý príkaz, nejaké sporenie v banke alebo aktívne využívať mobilnú aplikáciu banky.
  4. Ak vám to môže znížiť poplatok za účet, uzatvorte si sporenie v banke aspoň na minimálnu sumu.

Príklad: Ak si uzavriete sporenie na 10 € mesačne a reálne tak ušetríte na poplatku za účet napríklad 35 € ročne, tak je to akoby ste dosiahli 29 % výnos – keďže za 120 € odložených v banke získate 35 € navyše. Takéto zhodnotenie vám pravdepodobne nezabezpečí ani ten najlepší investičný fond.

  1. Poraďte sa bezplatne s finančným sprostredkovateľom, ktorý vám porovná poplatky a výhodnosť účtov, ale aj ďalších bankových a poistných produktov, ktoré by ste mohli mať lacnejšie a ešte aj kvalitnejšie.
debata chyba
Viac na túto tému: #banka #poplatky #rady