Mikloš: Fico je užitočný idiot Kremľa a vlastizradca. Ukrajine treba pomôcť, ako sa dá

Ukrajinské životy, ale aj naša sloboda a nezávislosť sú cennejšie ako drahší benzín či potraviny, hovorí bývalý minister financií z Dzurindových vlád Ivan Mikloš. Ukrajine treba pomôcť, ako sa len dá. Vladimir Putin najviac poškodí svoju krajinu a obyčajných Rusov, a kým bude pri moci, mier zrejme nebude možný, dodáva.

24.03.2022 13:25
Ivan Mikloš Foto:
Ivan Mikloš

Vojna s Ruskom trvá už skoro mesiac. Ako by mal Západ ešte viac pritvrdiť sankcie proti Kremľu?

Predovšetkým tak, aby Rusko malo čo najmenej peňazí, z ktorých financuje túto vojnu, kde zabíja civilistov, deti, bombarduje nemocnice či obytné domy. Čiže ešte väčším zákazom obchodovania s Ruskom, vrátane čo najrýchlejšieho, ale zároveň spoločného, zastavenia nákupu plynu a ropy z Ruska.

Ako by malo vyzerať odpájanie sa od ruského plynu či ropy?

Po prvé, zásadné je, aby to prebiehalo spoločne a po vzájomnej dohode v rámci EÚ. Musíme to zároveň urobiť čo najrýchlejšie, čo ale neznamená, že to musíme urobiť bez prípravy a zajtra. Pred niekoľkými týždňami západné štáty tvrdili, že tak urobia do roku 2030, potom to bol rok 2027, a teraz tvrdia, vrátane Nemecka, Talianska či Bulharska, že to vedia a chcú urobiť za jeden až dva roky. Ten posun je jednoznačný. Je evidentné, že sa to dá urobiť rýchlejšie. Neznamená to ale, že to bude bezbolestné aj pre nás. Určite náklady by boli aj na našej strane, ale boli by rádovo menšie ako náklady pre Rusko.

Po druhé je dôležité vytvoriť predpoklady na to, aby sme ruský plyn mohli nahradiť. Dá sa to prostredníctvom skvapalneného plynu z Kataru, zo Spojených štátov amerických či zvýšením dodávok plynu z Azerbajdžanu alebo Nórska. Sme našťastie na konci vykurovacej sezóny a do tej ďalšej je ešte čas.

Ďalej je určite nevyhnutné zoštátniť a zrušiť dlhodobé prenájmy úložísk plynu, ktoré má Gazprom v západnej Európe. Tiež spoločne nakupovať plyn z iných zdrojov ako z Ruska, aby sa dosiahli aj lepšie ceny. Zrejme by to chcelo aj prehodnotenie nemeckého rozhodnutia o zastavení bezpečných a funkčných jadrových elektrární, ktoré zvyšujú závislosť od plynu. Ak by sa toto všetko urobilo jednotne a čo najskôr, tak je to zvládnuteľné.

EÚ poskytuje Ukrajine vojenskú pomoc. Na druhej strane zároveň stále obchoduje s Ruskom. Ide približne o miliardu eur denne za dodávky plynu a ropy, ktorá financuje vojnovú mašinériu. Nie je to už podľa vás schizofrénia, a aké je podľa vás východisko?

Východisko je zastaviť dodávky plynu a ropy čo najskôr. To ale neznamená hneď a bez toho, aby sme mali náhradné riešenie. Riešením je, že Európa bude postupovať rýchlo, razantne a jednotne. To znamená, že sa jednotne pripraví na zastavenie odoberania ruských dodávok a zvýši dodávky z iných zdrojov. Platí to, čo bolo spomenuté vyššie. Čo sa týka slovenských jadrových elektrární, tak tam sme zjavne zaspali. Ukrajina má tie isté reaktory, ale oni sa už pripravovali v minulých rokoch, aby nemuseli odoberať ruské jadrové palivo a sú schopní odoberať jadrové palivo od spoločnosti Westinghouse. To sme my nerobili.

Myslíte si, že Nemci opäť začnú využívať jadrové elektrárne?

Pre nich je to citlivá otázka, lebo majú Zelených vo vláde. Na druhej strane sa pozrime, k akému posunu prišlo za mesiac od začiatku vojny. Nemci najskôr nechceli dodávať svoje zbrane a ani nesúhlasili, aby iné krajiny dodávali nemecké zbrane na Ukrajinu. Potom sme videli, ako zvýšili obranný rozpočet, súhlasili s tým, že Nord Stream 2 je mŕtvy projekt. Ak teda vojna bude pokračovať a nezabúdajme, že vojna je on-line a sledujú ju v priamom prenose aj nemeckí voliči, tí tlačia aj na svojich politikov. Čím je tlak na politikov väčší, tým je aj ochota politikov prijímať razantnejšie opatrenia väčšia. Nevylučoval by som, že aj napriek politicky citlivej téme zatvorenia či znovuotvorenia jadrových elektrární sa bude o nej znova rokovať.

Rusko Ukrajina konflikt vojna EÚ sankcie Kremeľ Čítajte viac Zbohom plyn od Putina. Komisia ukázala, ako sa zbaviť závislosti od Kremľa

Je mnoho dôkazov o tom, že v Rusku vládne zločinecký režim. Spomeňme si na vraždu Borisa Nemcova či Anny Politkovskej. Potom prišla anexia Krymu. Teraz ruskí vojaci vraždia na Ukrajine civilistov a únia stále vajatá pri odstrihnutí od ruských dodávok. Veríte, že teraz sa to podarí?

Odstrihne sa určite, teraz je len otázka, v akom čase to urobí. Dnes je dôležité nielen mať možnosť sa odstrihnúť, ale sa aj reálne v praxi odstrihnúť. Až keď sa vojna ukončí a vyriešia sa všetky veci vrátane reparácií a potrestania vojnových zločincov, tak bude veľmi dôležité, aby sa nezopakovala chyba, ktorá sa urobila po prvej svetovej vojne, keď reparácie boli také kruté voči Nemecku, že to vyústilo do druhej svetovej vojny. Viem si predstaviť aj také riešenie, že ak to bude výhodné, tak čiastočne sa neskôr môžu obnoviť dovozy ruských dodávok. Môže to pomôcť Rusku postaviť sa na nohy, ale zároveň musia byť záruky, aby Rusko už nemohlo byť nikdy agresorom.

Ivan Mikloš Foto: PRAVDA: Ľuboš Pilc
Ivan Mikloš Ivan Mikloš

Aké reálne kroky môže slovenská vláda v tomto smere urobiť? Napríklad keby dala verejnú dopravu zadarmo pre ľudí, a tak by sa menej jazdilo autom, a teda sa menej spotrebovávala ruská ropa.

V prvom rade nič nie je zadarmo. Technické detaily momentálne nepovažujem za dôležité a ani aktuálne. Teraz je potrebné, aby sme sa jednotne v EÚ zasadzovali o to, aby sa Ukrajine pomohlo čo najviac. Vojensky, finančne aj humanitárne. Aby sa sprísnili sankcie čo najviac vrátane odstavenia energetických dodávok. Aby sa to, čo sa deje teraz na Ukrajine, ukončilo čo najskôr. Primárne by sme sa nemali baviť o nákladoch, pretože tu ide o ľudské životy. V konečnom dôsledku aj o našu slobodu.

Asi ste zachytili ten prieskum, podľa ktorého 86,6 percenta Rusov súhlasí s tým, že vojenská operácia by mala pokračovať aj voči krajinám EÚ. Ak sa však bavíme o nákladoch, tak sprísnenie sankcií a zastavenie plynu bude, samozrejme, znamenať náklady aj pre nás. Tie náklady ale budú v kratšom období väčšie, ale ak to rozrátate na dlhšie obdobie, tak budú nižšie, ako keď vojna bude pokračovať. Ak sa nám podarí zastaviť vojnu čo najskôr, aj pri krátkodobo vyšších nákladoch, tak celkovo budú náklady pre celý svet nižšie.

Rusko je najväčší vývozca obilia a Ukrajina jeden z najväčších. Ak bude vojna pokračovať, môže hroziť hladomor. U nás v EÚ nie, ale rast cien potravín bude väčší. V Afrike hrozí aj reálny hladomor, pretože Egypt či Nigéria odoberajú obrovské množstvá obilia od nich.

Martin Hudcovský, Karol Morvay, Čítajte viac Ekonómovia o sankciách: Nukleárnou zbraňou je úplná obchodná blokáda Ruska

Ale v dnešnej situácii by sme sa v prvom rade nemali baviť o ekonomických nákladoch, ale o ľudských životoch. Teda o niečom, čo je oveľa dôležitejšie. Ľudské životy, sloboda, nezávislosť a územná celistvosť.

Vidíte u európskych lídrov odhodlanosť odstrihnúť sa od ruských energetických zdrojov?

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Ivan Mikloš #vojna na Ukrajine