Domácnosti majú problém hospodáriť. V úsporách a príjmoch sú na chvoste Európy

Slovensko je na chvoste európskeho barometra finančnej pohody. Ukazuje to najnovší Barometer finančnej pohody 2021, ktorý vydáva spoločnosť Intrum.

24.03.2022 11:14
náklady, živnostník, financie, Foto:
Ilustračné foto
debata

„Intrum Barometer finančnej pohody je jednoduchý nástroj, kde sa vieme pozrieť, ako sa celkovo darí spotrebiteľom na Slovensku a aj v rámci celej Európy v oblasti ich domácich financií. Iba piatim krajinám sa medziročne podarilo celkové skóre zlepšiť. Ostatné krajiny zaznamenali zhoršenie, čo aj bolo očakávané vzhľadom na koronakrízu a jej dopady na ekonomiku. Slovensko sa, žiaľ, v celkovom hodnotení prepadlo až na predposledné 23. miesto," dodal Martin Musil, výkonný riaditeľ Intrum Slovakia, s. r. o.

Úspory, príjem domácností a finančná gramotnosť sú silné stránky krajín s najväčšou finančnou pohodou Nemecka, Rakúska a Švajčiarska, ktoré sú najsilnejšími hráčmi v tohtoročnom barometri.

úrad práce, zamestnanie, nezamestnaní, práca Čítajte viac Prichádza uťahovanie opaskov. Pre vojnu sa ľuďom prvýkrát prepadnú platy

Prvé Rakúsko vďačí za svoje umiestnenie stabilným disponibilným príjmom domácností a trvalo vysokej finančnej gramotnosti. Napríklad pojem „ročná percentuálna miera nákladov“ vedelo správne definovať 69 % Rakúšanov, čo je viac ako európsky priemer 57 %. Zo Slovákov to vedelo len 52 %.

Nemecko bolo druhé. Vysoké disponibilné príjmy domácností podržali nemeckých spotrebiteľov v období politickej neistoty a prudko rastúcej inflácie. V roku 2021 sa však evidovala mierne znížená schopnosť obyvateľov krajiny sporiť si do budúcna v porovnaní s inými krajinami.

Najväčším skokanom v rebríčku je Švajčiarsko, ktoré si medziročne polepšilo až o 12 miest a dosiahlo tretie miesto v celkovom poradí. Hnacou silou boli pritom vysoké úspory obyvateľov.

Barometer finančnej pohody je nástroj na meranie a prehľad finančnej pohody európskych spotrebiteľov v 24 krajinách. Údaje pre tvorbu rebríčka sú získavané z Európskeho prieskumu platobného správania spotrebiteľov (ECPR – European Consumer Payment Report) a zo štatistických hospodárskych výsledkov jednotlivých krajín.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #úspory #financie