Pokračovanie článku: Mnohí Ukrajinci zháňajú podnájmy v Bratislave. Ich cena rastie, trojizbák stojí do 700 eur

Nechcú zarobiť na nešťastí

Prenajímajú sa rôzne nehnuteľnosti, aj nižšieho štandardu, ktoré by Slováci nechceli, a zapĺňajú sa nehnuteľnosti aj vyšším počtom ľudí, ako je u nás bežné, tvrdí Kolenčík. „Aktuálne sa to nepretavuje do cien bytov. Skôr do ich rýchlejšieho obsadzovania. Tí, ktorí chcú pomôcť Ukrajincom, nezvyšujú ceny a nesnažia sa zarobiť na susedskom nešťastí,“ spresňuje Kolenčík.

To, že prísun ukrajinských utečencov ceny nájmov zatiaľ výrazne nezvýšil, potvrdil aj Paták. „Dobieha ich však útlm, ktorý vznikol počas pandémie COVID-19. Do budúcnosti predpokladáme určitý rast, a to kvôli celkovému záujmu o prenájmy,“ tvrdí.

vranov utečenci ukrajinci Čítajte viac Príspevok na ubytovanie pre odídencov z Ukrajiny má byť maximálne 500 až 1250 eur

Súhlasí s ním aj Jakabíková z NARKS, ktorá tvrdí, že výška nájmov sa vracia do obdobia spred pandémie. K tomu si treba uvedomiť aj obavy prenajímateľov kvôli stúpajúcim cenám energií. Aj tie môžu pozvoľna meniť výšku nájomného bez ohľadu na vyšší dopyt. No čísla hovoria o tom, že inflácia do cien prenájmov bytov až tak nezasiahla. Výnimkou je bratislavské Staré Mesto, Trenčín a Žilina s ponukou luxusnejších rezidencií, uvádza realitný portál Nehnuteľnosti.sk. „Treba si však uvedomiť, že ceny energií prenajímatelia do nájmu nezahŕňajú,“ dodáva Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk. Jakabíková na záver dodáva, že by chcela mať presnejšie informácie od vlády, ako a kedy si budú môcť pýtať príspevky na ubytovanie Ukrajincov. Keďže preddavkové platby za energie musia uhrádzať aj v prípade, že nájomné aktuálne nedostávajú, ak majú ceny energií zahrnuté v cene nájmu. „Je preto dôležité a chceli by sme apelovať na príslušné autority, aby sa túto časť finančnej pomoci pokúsili čo najskôr riešiť,“ uzavrela Jakabíková.

Parlament v utorok schválil takzvaný lex Ukrajina. V rámci neho poskytne štát ľuďom peniaze za to, že ubytujú Ukrajincov. Príspevok za ubytovanie odídencov má byť súhrnne maximálne 500 až 1 250 eur za mesiac v závislosti od počtu poskytovaných miestností. Vyplácať sa má cez obec. Príspevok sa má poskytovať za noc, jeho výšku má upraviť samostatné nariadenie vlády. Odídenec bude povinný oznámiť obci, že sa mu poskytuje ubytovanie, prvýkrát v apríli. Rodiny si príspevok uplatnia v obci, obec na ministerstve vnútra, a to na rezorte financií. Príspevok má byť zatiaľ poskytovaný do konca júna.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #ubytovanie #Ukrajina #vojna na Ukrajine #odídenci