Pokračovanie článku: Mnohí Ukrajinci zháňajú podnájmy v Bratislave. Ich cena rastie, trojizbák stojí do 700 eur

Trh s nájmami ožil

Zvýšený dopyt po nájmoch pre odídencov z Ukrajiny potvrdzuje aj Národná asociácia realitných kancelárií na Slovensku (NARKS). Podľa nej sa dá povedať, že na trhu prenájmu nehnuteľností, ktorý bol pandémiou oslabený, dochádza k návratu na úroveň pred vypuknutím pandémie v roku 2020. „Vidíme rast minimálne o 30 percent a viac. V podstate sme prenajali už väčšiu časť nájmov v ponuke,“ spresnil Marian Paták, 1. viceprezident NARKS a konateľ realitnej siete Direct real na Slovensku.

Veľký rast záujmu pociťujú hlavne v regióne východ a v Bratislave.

Dopyt od Ukrajincov je citeľný. Myslí si to aj Vladimír Kubrický, realitný maklér z Realitnej únie. Tvrdí, že na sociálnych sieťach táto otázka vyvoláva búrlivú diskusiu, ktorá nemá často s realitou nič spoločné. Preto je to podľa Kubrického o nastavení majiteľov. Či byt Ukrajincom prenajať, pretože často preferujú dlhodobejších nájomcov.

V krajskom meste Trnava uvádzajú lokálne realitné kancelárie záujem zo strany rodín ukrajinských pracovníkov, ktoré v Trnave a v okolí už pracujú. „Ukrajinskí občania sa obracajú na svojich známych, ktorí na Slovensku už bývajú a vedia im pomôcť v začiatkoch ich pobytu na Slovensku,“ hovorí Zuzana Jakabíková, generálny sekretár NARKS. Títo občania, ktorí sa na Slovensku zdržiavajú už nejaký čas, vedia pomôcť odídencom vybaviť potrebné náležitosti a poradiť im. Utečenci hľadajú bezpečie a zázemie, boja sa ísť úplne do neznáma, dodáva.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #ubytovanie #Ukrajina #vojna na Ukrajine #odídenci