Mnohí Ukrajinci zháňajú podnájmy v Bratislave. Ich cena rastie, trojizbák stojí do 700 eur

Na rôznych facebookových skupinách s ubytovaním to vyzerá, akoby sa roztrhlo vrece s požiadavkami o nové bývanie. Hľadajú ich Ukrajinci utekajúci pred vojnou. Najčastejšie ide o ženy a deti. Zháňajú nájmy v cenách od tristo až po vyše tisíc eur.

24.03.2022 07:23
utečenci Foto:
Ukrajinskí utečenci
debata (6)

„Máme dvanásťročného chlapca s autizmom a jeho mamu, ktorí by v najbližších dňoch prišli do Bratislavy. Je veľmi pokojný, milujúci a tichý. Potrebujú ubytovanie na dva mesiace, kým si jeho mama nenájde prácu a dom,“ znela prosba od jedného z mnohých ľudí vo facebookovej skupine Bývanie a prenájom BA.

Podobné žiadosti zahltili verejné skupiny, ktoré pomáhajú hľadať bývanie v Bratislave. „Mama s tromi deťmi 18-, 16– a 3-ročným. Možno ešte jedno dievčatko, dospelý a zvieratká. Hľadá prenájom domčeka. Počíta s cenou tisíc eur. Najlepšie tri, štyri až päť samostatných izieb. Psy bývajú na dvore. Ďakujem za každú pomoc,“ žiada ďalší užívateľ s menom v azbuke.

Ukrajina / Utečenci / Čítajte viac Poslanci schválili balík lex Ukrajina. Ako bude riešiť nápor utečencov?

Aj istý Daniel chce pomôcť rodinám, ktoré utekajú pred vojnou na Ukrajine. „Známi z Ukrajiny, ide o štyri rodiny, ktoré separátne hľadajú štyri byty na prenájom. Minimálne jeden rok, prípadne aj dlhšie. Prvý byt 4-izbový v centre alebo širšie centrum, dobre zariadený v dobrom stave, výhodou budú dve samostatné kúpeľne a WC, ale nie je to podmienka. Parkovacie miesto výhodou. Ide o štvorčlennú rodinu, matka, otec, syn a dcéra. Cenové podmienky od 1 500 do 1 800 eur,“ uviedol.

Ďalšie dva príspevky od rodín boli o niečo skromnejšie, hľadali 3-izbové byty v hodnote okolo tisíc eur na mesiac.

V súčasnosti podľa dát portálu Nehnutelnosti.sk stojí trojizbový byt na prenájom v bratislavskom Starom Meste takmer 900 eur, v Petržalke zhruba 540 eur, v Ružinove takmer 670 eur alebo približne 680 eur v Novom Meste.

Záujem výlučne o prenájmy

Denník Pravda oslovil viaceré realitné kancelárie, či sa v praxi stretli so záujmom Ukrajincov, ktorí hľadajú dočasné útočisko v podobe podnájmu v hlavnom meste.

„Zaznamenali sme zvýšený dopyt po nehnuteľnostiach určených na prenájom od ukrajinských obyvateľov, ktorí potrebujú urgentne vyriešiť svoju otázku bývania, ktorá sa im pod vplyvom súčasných okolností zmenila na území ich rodiska,“ uviedla Katarína Melník, obchodná riaditeľka realitnej kancelárie Lexxus.

Melník hovorí, že jej klienti hľadajú podnájmy do osemsto eur pri bytoch. Dodáva však, že sú aj klienti hľadajúci vyššiu kvalitu bývania, kde sa nájom pohybuje od tisíc eur vyššie. Melník tvrdí, že takí ľudia najčastejšie uzatvárajú ročné kontrakty, ale majú aj klientov, ktorí ubytúvajú Ukrajincov na ešte kratšie na vlastné náklady. Ako aj Slováci, aj Ukrajinci sú rôzni. V realitke Promreal registrujú dopyt zo strany Ukrajincov, čo platia a žiadajú vysoký štandard, ale ozývajú sa aj ľudia, ktorí sú radi za každé ubytovanie. Či už ide o chatu, izbu a podobne. „V Tatrách a turistických oblastiach vidieť veľa majetnejších ukrajinských občanov, ktorí našou krajinou len prechádzajú ďalej na západ,“ spresnil Michal Kolenčík, riaditeľ a realitný špecialista Prom Real. Zaznamenávajú tiež hnev niektorých Slovákov, ktorí sa k nájmu nevedia dostať. Tvoria však aktuálne menšinu.

, vojna, hranica, priechod, utečenci, vyšné Nemecké Čítajte viac Zadarmo ubytovanie, strava a dokonca aj práca. Slovenské hotely aj napriek ťažkým stratám pomáhajú Ukrajincom

Rovnako ako aj u slovenských nájomníkov aj medzi ukrajinskými sa nájdu zlí nájomníci, ale je ich podľa Kolenčíka len veľmi málo, keďže si bývanie a bezpečie veľmi vážia. Mnohí z nich si hľadajú aj možnosti práce, aby mohli opäť žiť bezpečný a dôstojný život. „Je tu však aj skupina, ktorá očakáva, že zanedlho sa vrátia späť na Ukrajinu. Národné povedomie a chuť brániť svoju krajinu je u Ukrajincov vidieť, aj u tých, čo žijú dlhodobo na Slovensku a chcú ísť naspäť brániť svoju krajinu,“ povedal Kolenčík.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #ubytovanie #Ukrajina #vojna na Ukrajine #odídenci