Pokračovanie článku: Ekonómovia o sankciách: Nukleárnou zbraňou je úplná obchodná blokáda Ruska

Poďme k sankciám. Mnohé západné firmy už z Ruska odišli. Pocítia to bežní Rusi vo svojom živote?

MH: Zaujímavosťou je Mastercard a Visa. Tie ohlásili oficiálny odchod z Ruska a všetci si mysleli, že karty vydané v Rusku už nebudú fungovať. Ale realita je taká, že karty vydané v Rusku budú platné iba v Rusku. Ak sa s nimi budú snažiť platiť za hranicami, tak im to nepôjde. A zasa naopak, karty, ktoré budú vydané mimo Ruska, nebudú platiť v Rusku. V podstate úplne neodišli, len vylúčili medzinárodné transakcie do doby, kým karty exspirujú. To je dosť slabé opatrenie, ak si v podstate bežný človek nevšimne zmenu až do doby, kým mu neskončí platnosť karty.

dubravka, nájomné byty Čítajte viac Tisíce rodín a dôchodcov dostanú pomoc s energiami. Štát im dal na výber

Kde sa dá ešte pri sankciách pritvrdiť?

KM: Ostáva už len úplná obchodná blokáda. To znamená, že sa nebude dovážať a vyvážať nič. To by sa týkalo práve aj ruských dodávok ropy či plynu.

MH: Našou nukleárnou zbraňou je prerušiť úplne všetky obchodné kontakty. Tento rok si úplnú obchodnú blokádu neviem ešte predstaviť, ale ak bude konflikt pokračovať, tak budúci rok je to už reálne. Držíme s nimi obchodné kontakty v súčasnosti len preto, lebo potrebujeme dovážať energetické suroviny. Ak sa vybudujú terminály na skvapalnený plyn a dobudujeme plynovod s Poľskom, tak budeme mať viac možností. Samozrejme to ale niečo bude stáť aj nás.

zväčšiť Foto: Pravda, Ivan Majerský
Martin Hudcovský, Karol Morvay,

Rusko denne inkasuje od Európy približne miliardu eur za energetické suroviny. Z toho financuje vojnu proti susednej Ukrajine.

MH: Vraciame sa k tomu, že ak budeme regulovať ceny benzínu a nafty, tak nepriamo podporujeme túto myšlienku, že ich financujeme vo vojne. Kým nezmeníme spotrebiteľské správanie, tak stále majú Rusi zabezpečený dopyt. Len čo bude benzín za dve eurá, tak tú spotrebu ľudia obmedzia určite viac a tým aj príjem pre Rusko.

Ohlásená bola reformná jeseň. Môže nám paradoxne táto vojna pomôcť naštartovať reformy?

KM: Vždy, keď je v ekonomike takto zle-nedobre, tak tie situácie nám umožnia robiť reformy. Keď je v ekonomike pokoj, tak sa to odkladá. Všetky tie hrozivé momenty v slovenskej ekonomike pomohli k niečomu lepšiemu. Napríklad kríza v roku 1999, keď sme mali recesiu. Bolo to krátko po vláde Vladimíra Mečiara. Vtedy sa povedalo, že sa musia urobiť reformy a zrazu to šlo. Alebo potom finančná kríza z roku 2009. Vtedy sme vyriešili problém s nezamestnanosťou. Preskupila sa štruktúra ekonomiky. Predtým bola ekonomika ťahaná exportom a zrazu po kríze narástla váha domáceho dopytu a tá je pracovne náročnejšia. Zrazu tá istá ekonomika vytvorila viac pracovných miest a bolo po nezamestnanosti. Ten impulz bol z finančnej krízy. Aj korona nás naučila napríklad robiť z domu. Je to impulz aj pre digitalizáciu.

MH: Oveľa ľahšie sa bude presadzovať dekarbonizácia ekonomiky. Opatrenia, ku ktorým sme sa zaviazali v Zelenej dohode, by sa za normálnych okolností ťažšie presadzovali. Ľuďom sa ľahšie vysvetlí, aby sme sa zbavili ropy a plynu a prešli na zelené zdroje. Takéto situácie prinášajú nové príležitosti.

KM: Volá sa to okná príležitostí. V spoločnosti vznikne niečo, čo umožní presadiť to, čo sa dovtedy vôbec nedalo.

MH: Toto bude presne takéto poštuchnutie, aby sa tieto reformy ľahšie vykonávali.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Rusko #sankcie