Pokračovanie článku: Ekonómovia o sankciách: Nukleárnou zbraňou je úplná obchodná blokáda Ruska

Priemysel teraz vyzýva vládu, aby nezastavila ruské dodávky. Čo s tým, ako im pomôcť?

MH: Cynicky poznamenám, že celé Slovensko podporuje Ukrajinu, ale zrejme to tak bude len do momentu, keď za to nebudú musieť platiť. To sa uplatňuje pre priemysel, tak ako aj pre občanov. Zjavne je to neriešiteľná situácia. Štát je síce mocný, ale nie je všemocný. Nedokáže vyriešiť všetko a v prospech všetkých.

KM: Od začiatku 90. rokov sa oficiálne odpájame od ruských energetických zdrojov. To ma nesmierne hnevá. Už vtedy to bola strategická priorita ekonomiky. 32 rokov sa odpájame a nikam sme sa nedostali.

Teraz sa tiež veľa hovorí o ruskej ekonomike. V tejto súvislosti sa spomína, či Rusko už nie je v technickom bankrote.

MH: Predpoveď je taká, že default (platobná neschopnosť, pozn red.) by mohol nastať v najbližších mesiacoch. Úroky splatné minulý týždeň sa Rusku podarilo zaplatiť. Čoskoro však prídu ďalšie splátky.

Čo znamená platobná neschopnosť?

MH: Za normálnych okolností štát robí všetko pre to, aby sa vyhol možnosti, že nebude schopný splácať všetky dlhopisy a úroky z nich, ktoré boli predtým vydané. To znamená, že bude vedieť zabezpečovať funkcie štátu. Ak však nezaplatí za svoje vydané dlhopisy, tak si nebude vedieť ďalej požičať a nebude mať z čoho financovať chod štátu. Pôjde do bankrotu.

KM: Rusko to nemusí vôbec vnímať ako nejakú katastrofu. Má zlé ratingy, hrozí im default, ale (vnímané očami agresora) to nič nebude znamenať.

Čo to teda v praxi bude znamenať?

MH: Predovšetkým to, že im nikto na finančných trhoch nebude chcieť požičať peniaze. Ak nenájde iné príjmy, tak štát prestane platiť za svoje služby. Je tu potom tiež taká možnosť, že režim začne sám tlačiť rubeľ, čo je z princípu zakázané. Tam je ale potom už len jedna cesta, a to je hyperinflácia, ktorá sa skončí pravdepodobne po niekoľkých rokoch trápenia menovou reformou, pri ktorej sa budú škrtať nuly a zavedie sa nový rubeľ.

KM: Je tu ale potom skôr tá politická rovina. Tým ľuďom v Rusku sankcie skomplikovali život, ale nie sme schopní im vysvetliť, prečo sa to deje. Bežný Rus to bude vnímať cez propagandu ako komplot Západu proti Rusku. Toto je problém, že sa to bežným ruským občanom nedarí vysvetliť.

MH: Rusi sa momentálne nemajú šancu dozvedieť, prečo sa im tie veci spôsobené sankciami dejú. Je to predávané ako myšlienka, že je to veľké sprisahanie proti nim.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Rusko #sankcie