Z hrivien sú stále bezcenné papieriky. Na Slovensku ich Ukrajinci nezamenia. Možno sa to zmení

Mnoho Ukrajincov utekalo pred vojnou s plnými peňaženkami hrivien. Na Slovensku však narazili na problém. Banky im ich bankovky nechceli zameniť za eurá. Ani takmer po mesiaci od vypuknutia konfliktu sa situácia nezmenila.

20.03.2022 10:44
eurá, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata (35)

Slovenské banky evidujú desiatky žiadostí týždenne o výmenu hrivien za eurá. Banky hrivny neponúkajú lebo s ňou nemôžu ani obchodovať. Riešenie problému sa aktuálne hľadá. „Aktuálne s Národnou bankou Slovenska a Ministerstvom financií SR bankový sektor hľadá spoločné a realizovateľné riešenie. Je však dôležité poznamenať, že väčšina utečencov z Ukrajiny má záujem predovšetkým o výmenu dolárov za eurá,“ tvrdí Diana Brodnianska zo Slovenskej bankovej asociácie, ktorá združuje slovenské finančné domy.

ECB Čítajte viac Hypotéky dražejú kvôli rastúcim úrokom. Zvýšia sa rovnako aj úroky na bežných vkladoch, kde majú ľudia miliardy?

Možno už do dvoch týždňov sa však hrivny budú dať zamieňať. Avizuje to Tatra banka. „Trh s hrivnami v hotovosti je v podstate paralyzovaný, preto sa s nimi neobchoduje,“ vysvetľuje Simona Miklošovičová z Tatra banky. „Pracujeme však na riešení, aby sme zámenu hrivien umožnili. Predpokladáme, že tuto službu spustíme na vybraných výmenných miestach najneskôr do dvoch týždňov. Službu začneme poskytovať najskôr v Bratislave, následne ju rozšírime do Humenného a Michaloviec. O ďalších miestach budeme rozhodovať neskôr. Bližšie informácie včas poskytneme,“ dodáva Miklošovičová.

Napríklad v ČSOB banke nikdy hrivny nezamieňali a zo dňa na deň to nevedia ani vybaviť. „ Avšak táto téma sa aktuálne diskutuje a hľadá sa systémové riešenie tejto otázky. Aktuálne evidujeme viac než záujem o hrivny záujem ukrajinských občanov o výmenu amerických dolárov za eurá. S cieľom pomôcť ukrajinským občanom poskytujeme zmenárenské služby bez poplatkov,“ tvrdí hovorkyňa ČSOB banky Anna Jamborová.

VÚB banka tvrdí, že rozhodnutie musí prísť zo strany Národnej banky Slovenska. Ak sa nájde riešenie, VÚB bude hrivny zamieňať.

V súčasnosti má 1 euro hodnotu približne 33 ukrajinských hrivien.

Prístup utečencov z Ukrajiny k hotovosti výrazne uľahčujú aj prenosné bankomaty, ktoré boli do blízkosti hraničných prechodov inštalované, dodáva.

Pre Ukrajincov je lepšie riešenie využívať platobnú kartu. S ňou zaplatia oveľa rýchlejšie a pohodlnejšie. Banky evidujú úspešné platby platobnými kartami vydanými ukrajinskými bankami a rovnako aj úspešné výbery z bankomatov. „V prípade, že je platobná operácia zamietnutá, najčastejším dôvodom sú limity na strane ukrajinskej banky, prečerpanie denného limitu, nedostatok prostriedkov či nesprávny PIN,“ pokračuje Brodnianska.

seniori, manželia, figúrky, chudoba, mince, euro, peniaze Čítajte viac Radikálna otočka. Od začiatku roka prišli ľudia o dôchodky za pol miliardy eur. Nepanikárte, radia odborníci

Banky pre Ukrajincov uľahčili otváranie účtov. Podľa bankovej asociácie Ukrajinci otvárajú týždenne až desiatky žiadostí o ich otvorenie.

Finančné inštitúcie zároveň vychádzajú Ukrajincom v ústrety rôznymi službami. „Od 3. marca sú odchádzajúce zahraničné platby na Ukrajinu pre retailových klientov úplne zadarmo, a to do odvolania. Zároveň zjednodušujeme založenie účtov občanom, ktorí teraz prichádzajú do Českej republiky a na Slovensko z Ukrajiny, keď im na založenie účtu stačí ukrajinský pas a nie je potrebné predkladať povolenie na pobyt alebo vízum. Banka a Leasingová spoločnosť v spolupráci s nadáciou UniCredit zorganizovali rozsiahlu finanční pomoc a jej výťažok pôjde na humanitárnu pomoc prostredníctvom Červeného kríža,“ hovorí o pomoci zo strany UniCredit Bank jej hovorkyňa Zuzana Ďuďáková.

V ČSOB banke sa rozhodli, že novým klientom aj už existujúcim klientom z Ukrajiny poskytnú vedenie bežného účtu s balíkom služieb bez poplatku. Od vypuknutia konfliktu, teda od 24. februára banka neúčtuje klientom – fyzickým osobám poplatok za prevod peňazí na ukrajinské účty, respektíve im tieto poplatky vracia spätne.

Slovenská sporiteľňa zase spustila televíznu kampaň pre organizáciu MAGNA a ponúka prácu ľuďom z Ukrajiny.

Namiesto reklamy na najpoužívanejší bankový účet budú slovenské televízie propagovať finančnú zbierku na nákup liekov a zdravotníckeho materiálu určeného pre nemocnice na Ukrajine. Slovenská sporiteľňa sa totiž rozhodla podeliť o svoj reklamný priestor s humanitárnou organizáciou MAGNA. Banka zároveň otvára niekoľko pracovných pozícií vhodných pre ľudí, ktorí utekajú pred vojnou a chcú sa usadiť na Slovensku.

„Na Slovensko prichádzajú tisícky ľudí denne. Mnohí tu chcú ostať, nájsť si prácu a my im chceme dať príležitosť. Aktuálne máme v ponuke pozície vhodné aj pre ľudí z Ukrajiny bez znalosti nášho jazyka. Ak to bude potrebné, sme pripravení úspešným uchádzačom zabezpečiť intenzívny kurz slovenčiny,“ hovorí Martin Čambor, riaditeľ odboru Ľudské zdroje Slovenskej sporiteľne.

VÚB tiež zjednodušila zakladanie bezplatných účtov pre Ukrajincov a vracia aj poplatok za platby na Ukrajinu. Okrem toho poskytuj partnerom zo slovenských miest a obcí bezplatné transparentné účty, aby mohli prijímať pomoc od obyvateľov.

„Poskytli sme 20-tisíc eur organizácii Človek v ohrození a 30-tisíc WellGivingu. Pomáhame kolegom a ich rodinám z našej sesterskej banky Pravex Bank s príchodom na Slovensko a so všetkým , čo potrebujú – financie, dopravu, ubytovanie, potrebné doklady, lekársku starostlivosť a pod. Aktuálne ide o 42 rodín (67 dospelých a 53 detí). Cez bankomaty VÚB vedia prispieť Človeku v ohrození aj klienti , rovnako tak cez našu mobilnú aplikáciu, internet banking či priamo cez náš web rovno na účet tejto organizácie. Dokopy už tak odišlo ďalších cca 100-tisíc eur. Navyše naša materská banka Intesa Sanpaolo sa rozhodla venovať až 10 miliónov eur na pomoc Ukrajine,“ opisuje pomoc hovorca VÚB banky Dominik Miša.

Tatra banka tiež upravuje svoje služby. „Nastavili sme zrýchlený a zjednodušený proces otvorenia účtu – ukrajinskí občania si môžu otvoriť účet v ktorejkoľvek pobočke Tatra banky, k otvoreniu účtu im stačí iba cestovný pas a vnútorný pas – príloha k pasu s adresou. Poskytujeme bezplatné vedenie existujúcich aj nových bežných účtov pre ukrajinských občanov. Výbery z našej siete bankomatov sú bez poplatkov. Vypli sme poplatky za všetky zahraničné prevody smerované na Ukrajinu – týka sa to všetkých našich klientov a všetkých prevodov z účtov vedených u nás. Do pohraničnej oblasti boli nainštalované 4 mobilné bankomaty. Pobočky v prihraničných oblastiach posilňujeme o ukrajinsky hovoriaci personál, ktorý bude klientom pomáhať s obsluhou bankomatu a základnými službami,“ hovorí Miklošovičová. Pobočky v pohraničných oblastiach posilňujú personálom, ktorý vie po ukrajinsky.

Fio banka sa rozhodla, že do konca mája bude odpúšťať svojim klientom poplatky za zahraničné platby na ukrajinské účty. „Uvedomujeme si, že veľa Ukrajincov žijúcich na Slovensku posiela peniaze na podporu svojim rodinám a známym a nechceme, aby z ich darov bol ešte odkrojený poplatok. To pomôže aj všetkým drobnejším prispievateľom a darcom. Ďalej sme zjednodušili proces zakladania nových Fio bankových účtov pre Ukrajincov. V tomto okamžiku im stačí pre otvorenie nového bankového účtu pas,“ tvrdí Jozef Daňo z Fio banky.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #hrivna #vojna na Ukrajine