Centrálna banka potvrdila úroky vo výške 20 %, rastu inflácie sa podľa nej nedá predísť

Ruská centrálna banka na svojom piatkovom zasadaní nezmenila svoju menovú politiku a hlavnú úrokovú sadzbu ponechala na úrovni 20 percent. Upozornila však na významnú neistotu, keďže ekonomika prechádza „štrukturálnou transformáciou veľkého rozsahu“. Informuje o tom portál cnbc.com.

18.03.2022 13:29
Rusko, IKEA, Bielorusko, aktivity, zastavenie Foto: ,
Ľudia čakajú v rade, aby zaplatili svoje nákupy v obchodnom dome Ikea 3. marca 2022 v Moskve. Švédsky nábytkársky gigant Ikea oznámil, že v reakcii na vojnu na Ukrajine pozastaví svoje aktivity v Rusku a Bielorusku. Zasiahne to takmer 15.000 zamestnancov, 17 obchodov a tri výrobné závody.
debata (6)

Krátko po tom, ako ruská armáda napadla Ukrajinu, ruská centrálna banka viac ako zdvojnásobila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu z 9,5 percenta na 20 percent v snahe podporiť padajúcu menu a zmierniť vplyv tvrdých zahraničných sankcií. „Ruská ekonomika vstupuje do fázy rozsiahlej štrukturálnej transformácie, ktorá bude sprevádzaná dočasným, no nevyhnutným obdobím zvýšenej inflácie,“ uviedla banka v piatkovom vyhlásení.

stíhačka, lietadlo, mig-21 Čítajte viac Vláda berie biznis firmám z Ruska. Oligarchov však ochráni diera v zákone

Hoci rozhodnutie ruskej centrálnej banky o potvrdení úrokov sa očakávalo, jej vyhlásenie naznačuje, ako teraz posudzuje ekonomický výhľad Ruska. William Jackson, hlavný ekonóm pre nové trhové hospodárstva v spoločnosti Capital Economics, predpokladá, že „ruská centrálna banka očakáva, že presmerovanie ruskej vlády k sebestačnosti a izolacionizmu je niečo, čo bude trvať dlhé obdobie“.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine